Dilluns, 22 de juliol de 2024
rescat

Reprenen per tercer dia consecutiu la recerca del menor desaparegut a la presa de Sant Antoni

Una vintena d'efectius de Bombers i Mossos inspeccionaran el fons d'una extensió d'uns 500 metres quadrats mentre que d'altres repassaran la superfície en barca

Tomàs Garcia Espot Talarn | 22 de juliol de 2024 a les 12:30
Una barca dels Bombers buscant prop de la presa de Talarn | Bombers
Els Bombers de la Generalitat i els Mossos d'Esquadra han reactivat a primera hora d'aquest dilluns el dispositiu de recerca per buscar el noi de 14 anys que dissabte a la tarda va desaparèixer mentre es banyava al pantà de Sant Antoni, a prop de la presa de Talarn. Fins a 10 dotacions de Bombers –amb vuit efectius del Grup d'Actuacions Especials Subaquàtiques (GRAESub) i bombers en barca del parc de Balaguer, personal logístic i comandaments- treballaran durant aquest dilluns amb el recolzament de tres submarinistes dels Bombers d'Andorra.

L'avís del servei va entrar al telèfon 112 dissabte a les 12:33h quan uns banyistes presents a la zona van advertir que un noi havia entrat a l'aigua i no n'havia sortit. Cap a les 14h de la tarda, efectius de GRAESub feien la primera immersió. El pantà presenta una orografia particular, amb grans plataformes de poca profunditat que de forma imprevista es desplomen fins a una fondària de 60 metres.
 

Dos submarinistes abans d'entrar a les aigües del pantà de Sant Antoni. Foto: Bombers


Les tasques consisteixen aquest dilluns en inspeccionar uns 500 metres quadrats de superfície amb barca i fer recerca intensiva subaquàtica. El GRAESub compta amb un sonar que permet detectar la presència d'elements submergits, i el règim de treball consistirà en fer immersions cada vegada que l'aparell apunti un indici que calgui inspeccionar.

El mateix dissabte a la tarda es van revisar així les boques dels desaigües del pantà, protegides per reixes, per si el noi havia estat víctima de la succió. Davant del resultat negatiu, els esforços es concentren ara en la recerca al fons del pantà, però la presència de sediments fa especialment difícil la tasca.
 

Una barca dels Bombers prop de la presa de Talarn. Foto: Bombers


Les particularitats del funcionament d'un embassament condicionen també les tasques dels efectius de rescat. Cal tancar les turbines de la presa per permetre immersions amb seguretat però alhora, Endesa, que explota la infraestructura, ha de garantir el cabal ecològic de la Noguera Pallaresa. Així, cal anar pactant amb l'empresa intervals per poder fer immersions i també obertures de les comportes per permetre l'alimentació del riu.
 
Aquests impassos s'aprofitaran per tasques de coordinació amb la resta de cossos presents al dispositiu: Mossos d'Esquadra, que durant el dia d'avui també aporten submarinistes, i el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), que ha activat suport psicològic per a la família del menor.
 

La profunditat i els corrents dificulten la recerca

Aquesta indret del pantà és molt profund i es troba a tocar de la paret de la presa de Sant Antoni. Es tracta d'una zona de bany força freqüentada, especialment per veïns de les localitats més pròximes a la presa, com Tremp o Talarn. Donada la seva profunditat, la visibilitat és també molt baixa. Per aquest motiu, l'operatiu de rescat compta amb un robot especialitzat en recerques subaquàtiques.
 

Una embarcació dels Bombers amb la presa i les comportes de Sant Antoni al fons. Foto: A. Mor / ACN


Segons ha apuntat l'alcalde de Talarn, Àlex Garcia, aquest aparell "llença unes ones i quan detecta algun objecte, els cossos de rescat miren a través d'una pantalla en 3D per veure exactament què hi ha", ha explicat. Així mateix, Garcia ha destacat que des de l'Ajuntament de Talarn es dona el suport necessari en matèria d'avituallaments al cos de Bombers, Mossos d'Esquadra i tècnics del SEM.

 
La zona de la presa del pantà de Sant Antoni té uns 40 metres de profunditat. "Busquem amb unes circumstàncies difícils", ha explicat el delegat de l'Alt Pirineu i Aran, Josep Castells, qui ha afegit que l'aigua és "molt freda" i el corrent de l'aigua dificulta "extraordinàriament" la recerca. En cas que el jove no aparegui abans que es faci fosc, tenen previst de reprendre el dispositiu dilluns al matí amb una embarcació més.


Dia tràgic al pantà

Cal recordar que aquest mateix dissabte, també a les aigües del pantà de Sant Antoni, un home de 65 anys va perdre la vida després de patir un accident amb una llanxa motora. L'home va morir ofegat al caure a l'aigua després de rebre un fort impacte al cap prop de la zona del Xiringuito de la Pobla de Segur.  


Altres notícies que et poden interessar








 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació