Dimarts, 23 de juliol de 2024
rescat

Els Mossos continuen en solitari la recerca del menor desaparegut a la presa de Talarn

Els Bombers traspassen el servei a la policia catalana després de tres jornades infructuoses, la última amb tensió entre els dos cossos

Jordi Ubach Llorens Talarn | 23 de juliol de 2024 a les 09:50
Imatge de la recerca, aquest dilluns, prop de la presa de Sant Antoni | M. Lluvich / ACN
L'operatiu de rescat del jove menor d'edat, de 14 anys, desaparegut dissabte al migdia mentre es banyava prop de la presa de Talarn, al pantà de Sant Antoni, continuarà aquest dimarts per quarta jornada consecutiva amb la única presència dels Mossos d'Esquadra. Els Bombers van anunciar ahir al vespre que donaven per finalitzada la seva actuació i traspassaven el servei a la policia catalana després d'una jornada de tensió entre els dos cossos d'emergència.
 
Tal com recull El Caso i ha pogut confirmar Pallars Digital de fonts properes a l'operatiu, aquest dilluns s'han viscut moments tensos entre les dos unitats, que estaven fent la recerca de manera conjunta. La tensió ha sorgit en un desacord entre la Unitat Subaquàtica dels Mossos i els membres del Grup d'Actuacions Especials Subaquàtiques (GRAESub) dels Bombers a l'hora de fer la recerca del noi sota l'aigua. Una situació que ha provocat que aquests últims abandonessin el servei al finalitzar la jornada.

Les tasques han consistit aquest dilluns en inspeccionar uns 500 metres quadrats de superfície amb barca i fer recerca intensiva subaquàtica. El GRAESub dels Bombers compta amb un sonar que permet detectar la presència d'elements submergits, i el règim de treball ha consistit en fer immersions cada vegada que l'aparell apunti un indici que calgui inspeccionar.
 

Desaparegut el dissabte

L'avís del servei va entrar al telèfon 112 dissabte a les 12:33h quan uns banyistes presents a la zona van advertir que un noi havia entrat a l'aigua i no n'havia sortit. Cap a les 14h de la tarda, efectius de GRAESub feien la primera immersió. El pantà presenta una orografia particular, amb grans plataformes de poca profunditat que de forma imprevista es desplomen fins a una fondària de 60 metres.

El mateix dissabte a la tarda es van revisar així les boques dels desaigües del pantà, protegides per reixes, per si el noi havia estat víctima de la succió. Davant del resultat negatiu, els esforços es concentren ara en la recerca al fons del pantà, però la presència de sediments fa especialment difícil la tasca.


Les particularitats del funcionament d'un embassament condicionen també les tasques dels efectius de rescat. Cal tancar les turbines de la presa per permetre immersions amb seguretat però alhora, Endesa, que explota la infraestructura, ha de garantir el cabal ecològic de la Noguera Pallaresa. Així, cal anar pactant amb l'empresa intervals per poder fer immersions i també obertures de les comportes per permetre l'alimentació del riu.

 

La profunditat i els corrents dificulten la recerca

Aquesta indret del pantà és molt profund i es troba a tocar de la paret de la presa de Sant Antoni. Es tracta d'una zona de bany força freqüentada, especialment per veïns de les localitats més pròximes a la presa, com Tremp -d'on és el noi desaparegut- o Talarn. Donada la seva profunditat, la visibilitat és també molt baixa. Per aquest motiu, l'operatiu de rescat compta amb un robot especialitzat en recerques subaquàtiques.
 

Una llanxa dels Bombers buscant aquest dilluns el jove a les comportes de Sant Antoni. Foto: M. Lluvich / ACN


L'alcalde de Talarn, Àlex Garcia, ha explicat que des de l'Ajuntament de Talarn es dona el suport necessari en matèria d'avituallaments al cos de Bombers, Mossos d'Esquadra i tècnics del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).


Altres notícies que et poden interessar








 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació