Dimecres, 24 de juliol de 2024
ramaderia

Uns 50 ramaders es concentren a Hortoneda per denunciar els atacs de gossos a Boumort

El balanç provisional dels Agents Rurals és de 14 caps de bestiar afectats, entre els quals tres ovelles mortes segures per depredació

Pallars Digital Hortoneda | 24 de juliol de 2024 a les 08:16
Els ramaders concentrats aquest dimarts al poble d'Hortoneda, a Conca de Dal | M. Lluvich / ACN
Una cinquantena de ramaders pallaresos s'han concentrat aquest dimarts a Hortoneda per denunciar que dos ramaders han hagut de retirar els seus ramats abans d'hora de Boumort pels atacs de gossos. Es tracta d'una ramada de 400 ovelles de Rafel Noray de Sossís i de Josep Costa d'Hortoneda.

 
Costa ha explicat que després de 100 anys aquest serà el primer cop que el ramat de casa seva no pasturi a Boumort. Per la seva banda, Noray ha lamentat que no es protegeixi la ramaderia tradicional i unes maneres de fer ancestrals. La temporada passada ja hi va haver atacs que van precipitar el retorn a casa dels ramats. En total, els ramaders van xifrar en uns 32 animals entre perduts i morts.
 

Els ramaders concentrats aquest dimarts a Hortoneda. Foto: M. Lluvich / ACN

 
En repetir-se els atacs, i per evitar més morts, els pastors han decidit marxar de la muntanya. L'administració ha ofert als ramaders collars geolocalitzadors, material de prevenció de danys, com una malla per fer tancats electrificats nocturns, autorització excepcional per captura de gossos que causin danys o informació sobre els ajuts de suport a l'autoprotecció.
 
Tanmateix, els ramaders han rebutjat aquestes mesures argumentant que "són inviables". Josep Costa ha dit que ja tenen ovelles amb collars GPS i no els han servit per evitar atacs. Tancar-les cada nit ho veuen "difícil" en una muntanya com la de Boumort amb més de 2.000 hectàrees de bosc i a 40 quilòmetres des del poble per pista. 
 

Rafel Noray i Josep Costa, els ramaders afectats pels cànids salvatges. Foto: M. Lluvich / ACN


El seguiment que estan fent els Agents Rurals i la Reserva Nacional de Boumort ha constatat la presència d'un mínim de dos gossos diferents, i d'un cànid indeterminat. S'està treballant encara en la investigació, però de moment ja s'ha confirmat que un dels gossos ja va ser identificat l'any passat com a causant d'atacs als ramats de Boumort. Pel que fa al cànid indeterminat, les imatges de les càmeres fotoparany no permeten descartar que sigui un gos o un llop.
 
Per aquest motiu, els ramaders demanen que es retirin aquests animals de Boumort i, mentre això no succeeixi, diuen que no podran tornar-hi a pasturar per por a patir atacs i pèrdues. El balanç provisional d'enguany per part dels Agents Rurals és de 14 caps de bestiar afectats: tres ovelles mortes segures per depredació, cinc ovelles i una cabra mortes probables (restes antigues), i cinc ovelles ferides.
 

Josep Noray mostrant una cabra ferida en un atac. Foto: M. Lluvich / ACN

 

Cas semblant a Farrera fa dos anys

Els ramaders concentrats a Hortoneda han lamentat que fa dos anys ja van haver de fer el mateix a Farrera, on un ramader va retirar el seu ramat d'ovelles de la muntanya per diversos atacs d'os.

 


Altres notícies que et poden interessar








 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació