Dimecres, 24 de juliol de 2024
patrimoni

Un fragment del retaule gòtic d’Escalarre tornarà a les Valls d’Àneu un segle després

La Generalitat ha comprat per 25.000 euros aquesta peça espoliada de l’església de Sant Martí, trobada per casualitat en un antiquari de Gràcia

Pallars Digital Escalarre | 24 de juliol de 2024 a les 10:00
A principis del segle XX el retaule va ser venut per peces | Consell Cultural de les Valls d'Àneu
Un fragment del retaule gòtic de l'església de Sant Martí d'Escalarre tornarà a les Valls d'Àneu més de 100 anys després de la seva desaparició. La peça, que ha estat comprada per la Generalitat de Catalunya per 25.000 euros, va ser trobada per casualitat en un antiquari del barri de Gràcia de Barcelona.

Qui la va localitzar va ser l'historiador de l'art lleidatà Albert Velasco, autor del llibre A la recerca de l'obra perduda, on narra aquest episodi. Velasco es va posar en contacte amb Ferran Rella, president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, per tal de recuperar aquesta joia del gòtic.
 
Després de sol·licitar-ho a la Direcció General de Patrimoni Cultural, la compra de la peça es va autoritzar el maig de 2024. Una decisió que ha estat celebrada pel Consell Cultural, tot alegrant-se que aquest fragment pugui tornar a les Valls d'Àneu més d'un segle després. La taula es conservarà a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu.
 
 

Un retaule desmembrat i venut per peces

La peça, que forma part del retaule de l'altar major dedicat al Miracle de Sant Martí, és una de les múltiples obres d'art pallareses que a principis del segle XX van ser venudes o robades. Considerada com l'única obra coneguda del Mestre de Son, el retaule va ser desmembrat i venut per parts entre els anys 1903 i 1913.

Tal com explica Albert Velasco en un capítol del seu llibre, l'existència d'aquest obra d'art era desconeguda fins que ell mateix va trobar una fotografia de l'església de Sant Martí d'Escalarre del 1903, feta per Joaquim Morelló, i on es veia el retaule sencer. A partir d'aleshores, l'historiador de l'art va poder descobrir altres fragments de l'obra repartits arreu del món, com per exemple als Estats Units.
 
 

El cas dels retaules d'Abella

Aquesta, però, no és la primera peripècia que pateix un retaule pallarès espoliat. L'any 1972, el retaule dels Goigs de la Verge d'Abella de la Conca va ser sostret de l'església de Sant Esteve i no es va poder recuperar fins al 1978 en un hotel de Nova York. Aquest primer robatori, i el no retorn de la peça a Abella, va provocar que els veïns del poble amaguessin a casa seva un altre retaule de l'església, el de la Pietat

 
Un pacte de silenci dels habitants que volia evitar que s'enduguessin o robessin una altra obra, i que va ser descoberta pel mateix Albert Velasco dècades més tard. Tot i que el primer retaule encara es conserva al Museu Diocesà d'Urgell, el que van guardar a casa els veïns torna a ser a l'església d'Abella des del 2010.


Altres notícies que et poden interessar








 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació