Dimecres, 24 de juliol de 2024
cinema

Ribera de Cardós acollirà al setembre la primera edició del Tabaca Film Fest

Es tracta del primer festival de cinema mitològic del Pirineu i tindrà lloc entre els dies 27 i 29

Pallars Digital Valls de Cardós | 24 de juliol de 2024 a les 10:38
Presentació del festival a la Diputació de Lleida | Diputació de Lleida
Ribera de Cardós acollirà del 27 al 29 de setembre la primera edició del Tabaca Film Fest. Es tracta del primer festival de cinema mitològic del Pirineu, una temàtica que pretén posar en valor i difondre les creences populars que impregnen els trets identitaris i la diversitat dels pobles d’arreu del món i que inclou mites, llegendes i relats transmesos de generació en generació.

En total s'hi han presentat 86 propostes, de les quals se n’han seleccionat una vintena amb curtmetratges, segons ha explicat l'adjunta a la direcció del festival, Gisela Arnao. Aquests han arribat del Perú, Colòmbia, Mèxic, Brasil, Regne Unit, França, Itàlia i Nova Zelanda, a més de les catalanes.
 
Les quatre sessions programades es faran al recentment recuperat espai de La Boïga, la cantina de l'antic campament de Copisa durant la construcció de les centrals hidroelèctriques a Ribera de Cardós. Els curtmetratges es podran veure en versió original subtitulada en català -si s’escau-, en la seva pràctica totalitat.

L’eix principal és el concurs de curtmetratges, d’una durada màxima de 30 minuts, i que compta amb un jurat format per professionals del món del cinema, com l’actriu de teatre, cinema i sèries de televisió, Laia Manzanares; la directora de televisió i cinema, Sílvia Quer, i el director del Festival de Cinema de Cerdanya, Jordi Forcada.

Segons Ivana Miño, directora del festival, el Tabaca Film Fest neix de la voluntat de no perdre les històries pallareses que s’expliquen de pares a fills i que són tractades com a llegendes o com a mitològiques. En aquest sentit, l'alcalde del municipi, Joel Baró, ha afegit que és una manera de treure dels circuits convencionals unes propostes culturals que poden tenir molta repercussió. Així ha recordat que el nom del festival fa referència a Pui de Tabaca, la muntanya que dona entrada a la Vall de Cardós, i de la qual la llegenda explica que va ser punt de refugi de les encantades.
 
Els guanyadors s’enduen un guardó i una dotació de 1.600 euros repartits entre tres premis en metàl·lic, un d’ells, el Premi Biterna, al millor curt inspirat als Pirineus. L’organització -en la qual, a més d’Ivana Miño i Gisela Arnao, també participa Cristina Vidal -ha previst que participants i públic puguin gaudir també d’activitats complementàries, com una xerrada sobre mitologia a càrrec de la filosofia, experta en narració oral i mitòloga, Inés Mcpherson; un refrigeri amb productes de proximitat; el taller infantil Dibuixa el teu personatge mitològic; un recorregut guiat pels indrets mitològics de la Vall de Cardós, i un concert de Xarim Aresté.

L’organització és a càrrec de l’Associació Gat Negre i l’Ajuntament de Vall de Cardós i compta amb el suport de la Diputació de Lleida, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, l’Agència Catalana de Turisme, l’OSIC del Departament de Cultura i el patrocini de Fustes Pallé, Roc Roi, Ctretze i la col·laboració de la Fundació La Caixa.


Altres notícies que et poden interessar








 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació