Diumenge, 24 de novembre de 2024
Dansàneu

Arrenca el Dansàneu amb una trentena de propostes artístiques que conjuguen dansa, música i patrimoni

Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi, Marala, Júlia Colom, La Ludwig Band, Joan Miquel Oliver i Maria Hein són alguns dels plats forts d'aquesta edició

Pallars Digital Valls d'Àneu | 25 de juliol de 2024 a les 10:58
Marala és una de les artistes que actuarà en el marc del Dansàneu | Dansàneu
La 33a edició del Dansàneu és a punt de començar. El Festival de Cultures del Pirineu, que donarà el tret de sortida aquest divendres, desplegarà fins el 4 d'agost més d'una trentena de propostes artístiques que tindran com a escenari les Valls d'Àneu, entès com a riquesa patrimonial del propi festival.

En l'edició de 2024, el Dansàneu manté el compromís al voltant dels eixos temàtics de dansa, música i patrimoni. Enguany hi suma un eix específic centrat en la llengua, que ara i més que mai està al centre de la conversa indefugible entre els territoris de parla catalana, així com la commemoració del 600 aniversari del text sobre la bruixeria més antic d'Europa, que és originari de les Valls d'Àneu, impulsada des del Consell Cultural de les Valls d'Àneu i la Universitat de Barcelona.

"Hem convidat un estol d'artistes extraordinaris i provinents d'arreu del territori. Molt singularment, de les Illes Balears i del País Valencià, en un exercici de mà estesa entre germans en uns moments d'urgència en relació a allò que considerem central en la vida de les persones: l'exercici ple dels seus drets culturals, que són també els drets lingüístics", segons assenyala la directora del Dansàneu, Rut Martínez.

Pel que fa al format de la programació, es manté la fórmula de repartir les propostes artístiques en tres franges horàries, una de matí, una de tarda i una de nit, per facilitar que el públic pugui assistir a tots els actes, defugint les presses i les massificacions atès que els espectacles són principalment de format petit i mitjà i tenen lloc en espais exclusius, d'aforament reduït.

 
El fet que prop de la meitat de les propostes siguin gratuïtes és també una mostra de la voluntat que el Dansàneu sigui un espai de trobada obert a tot tipus de públics, amb ganes de descobrir nous talents i maneres de transformar un territori singular com són les Valls d'Àneu a través de la cultura.

 Consulta el programa d'actes del 33è Dansàneu
 

Línies de programació

La dansa continua sent la gran aposta del Dansàneu i enguany s'hi veurà representada amb les actuacions de la companyia de Magdalena Garzón, Núria Guiu i Sònia Gómez, IT Dansa (cos de ball sencer), Montse Colomé, Víctor i Raúl Pérez Armero, Kukai Dantza & Brodas Bros, Mal Pelo, Inka Romaní, Lara Brown, l'Esbart Català de Dansaires i alumnes de l'Oriol Martorell, Sol Picó, Anna Hierro i Raquel Gualtero.

En el vessant estrictament musical, trobem propostes diverses de la mà del Cor Jove Nacional de Catalunya i Arnau Obiols (en la producció inaugural, al costat d'IT Dansa), Joan Isaac, Alidé Sans, Roger Mas i la Cobla Sant Jordi, Trio Fortuny (fent tàndem amb Mal Pelo), Marala, La Ludwig Band, Joan Miquel Oliver, la Barcelona Art Orchestra i la Rufaca Folk Jazz Orchestra, entre d'altres.

Pel que fa a patrimoni, que s'entén de maneres molt diverses des del context aneuenc (monumental, natural, immaterial...), enguany el festival es focalitza en episodis clau de la memòria col·lectiva pirinenca com són el 80è aniversari de la invasió maqui (amb un episodi molt cruent a Alós d'Isil/Alt Àneu) o el 50è aniversari de l'assassinat del jove Salvador Puig Antich.

L'eix de llengua, un dels més destacables d'aquesta edició, reivindica el valor de la parla comuna entre País Valencià, Principat i Illes Balears. D'aquí que sigui l'edició amb més presència que mai de propostes amb marca Països Catalans, com ara Maria Hein (Mallorca), Júlia Colom (Mallorca), Anna Ferrer (Menorca), Pau Alabajos (País Valencià), Inka Romaní (País Valencià) o bé Joan Miquel Oliver (Mallorca) i Magdalena Garzón (Mallorca).

 
Igualment el Dansàneu celebrarà un acte de reconeixement a la tasca de les entitats que històricament, i encara avui, treballen per a la defensa de la llengua catalana. Hi participarà Òmnium Cultural i la Federació Llull i sumarà les veus de Sebastià Alzamora, Pep Coll, Àngels Gregori, Carlota Gurt, Joan-Lluís Lluís i Enric Sòria.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació