Divendres, 26 de juliol de 2024
ramaderia

Un ramader d'Alins es planteja tancar l'explotació pels atacs de l'os als seus animals

Durant els últims dies ha registrat dos vedells morts i un de ferit per danys del plantígrad

Pallars Digital Alins | 26 de juliol de 2024 a les 08:10
Nacho Castellarnau amb un dels vedells que va patir l'atac | M. Lluvich / ACN
Un dels pocs ramaders del poble d'Alins s'està plantejant deixar de fer de pagès pels danys de l'os al seu ramat. Nacho Castellarnau té un centenar de vaques a la muntanya del poble i aquesta setmana en detectar moviments estranys dels animals, gràcies als collars GPS que porten, va anar a comprovar que passava i va trobar que li faltaven animals al ramat.

En total, un vedell mort, un segon haver de ser sacrificat per les moltes ferides que presentava i un tercer que s'ha emportat cap a casa per curar-lo. Castellarnau diu que "no està tranquil" amb els animals a la muntanya per por a més atacs de l'os i pregunta a l'administració que ha de fer i com ha d'actuar amb el ramat que pastura a la muntanya.
 

El balanç és d'un vedell mort, mentre que un segon haver de ser sacrificat . Foto: M. Lluvich / ACN


El ramader afirma que retirar tots els animals de la muntanya i tancar-los a la granja "econòmicament és inassumible". Ara bé, apunta que si deixa els animals a la muntanya "viu amb por". Castellernau expressa també fets com els d'aquesta setmana li "canviaran la vida" i la manera de treballar, tot afirmant que no està disposat a aguantar que "l'os li vagi sacrificant animals".
 
Els Agents Rurals van donar suport al ramader i amb drons l'equip regió alpina del Servei Fauna i Flora del Departament d'Acció Climàtica van detectar primer un vedell ferit i en anar a sacrificar-lo es va detectar el segon vedell mort i consumit per l'os. Es van fer les dues necròpsies a camp amb presència del ramader i d'un veterinari.

A falta de resultats, si la mort va ser per un atac directe o per danys indirectes que l'os foragites i espantés els animals, des de la Generalitat es tramitarà la sol·licitud, segons resultat final necròpsies. El ramader reconeix tot el s​uport rebut per part dels rurals, però diu que no vol haver de passar per un altre episodi similarmés de tres dies buscant per la muntanya animals desapareguts per la presència de l'os.
 

Imatge del vedell que va haver de ser sacrificat. Foto: M. Lluvich / ACN
 

Dos ramaders de Conca de Dalt han baixat els ramats abans d'hora

L'anunci de Nacho Castellarnau arriba pocs dies després que dos ramaders de Conca de Dalt -Rafel Noray de Sossís i Josep Costa d'Hortoneda- decidissin baixar els seus ramats de la Reserva de Boumort abans d'hora per culpa de diversos atacs de gossos salvatges

 
El balanç provisional dels Agents Rurals és de 14 caps de bestiar afectats, entre els quals tres ovelles mortes segures per depredació. Dimarts, van rebre el suport d'una cinquantena de ramaders pallaresos en una concentració al poble d'Hortoneda.




Altres notícies que et poden interessar








 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació