Divendres, 26 de juliol de 2024
museus

El Museu de Gerri de la Sal, una joia patrimonial que amplia l'oferta d'activitats a l'estiu

L'equipament cultural proposa visites guiades al museu i als salins, un scape room i les sonades representacions de l'Esperanceta de Casa Gassia

Pallars Digital Gerri de la Sal | 26 de juliol de 2024 a les 10:02
La directora del museu, Aroa Yagüe, i l'alcaldessa de Baix Pallars, Anna Sentinella, al Museu de la Sal | A. Lijarcio / ACN
El Museu de Gerri de la Sal és un dels equipaments culturals i patrimonials imprescindibles del Pallars. Està situat al Reial Alfolí o Casa de la Sal, un edifici del segle XV que principalment complia les funcions de magatzem de la sal i que s'ha renovat fa poc més d'un any. Gran part dels espais visitables del museu estan situats a la planta baixa, on antigament s'emmagatzemava la sal.


Una sal que ha estat l’element que ha marcat el destí dels habitants de Gerri i la imatge del poble. La fabricació de la sal, documentada ja al segle IX, es convertí en un lucratiu negoci fins a l’últim quart del segle XX. El Museu de Gerri és un centre d’interpretació de l’activitat salinera del poble que vol difondre el coneixement de la cultura de la sal d’arreu del món. L'objectiu és que ajudi a comprendre uns fets, valorar unes feines, buscar complicitat en el bon ús de la terra i reconèixer el paper d’un poble a l’hora d’entendre un país.
 

Façana exterior de l’Alfolí de Gerri de la Sal. Foto: Ajuntament de Baix Pallars


Durant l'estada al museu es visita la planta baixa, on és fa un passeig per les sales de l’antic magatzem de la sal, encara amb restes de sal a les seves parets, per evocar el que allí s’hi feia, completar l’explicació de com s’elaborava la sal, com arribava fins aquí, i com i cap on sortia després.

 

Horaris i activitats d'estiu

El Museu de Gerri de la Sal està obert pràcticament tot l'any, però és durant l'estiu quan proposa una major oferta d'activitats. Així, aquest mes de juliol, a banda de la visita general al museu, que es pot fer de dilluns a diumenge de 10h a 14h i també a les tardes de dimecres a dissabte de 17h a 20h, l'equipament ofereix fer visites guiades, de dilluns a diumenge, a les 11h i a les 13h, i els dimecres, divendres i dissabtes, també a les 18h.
 

A l'agost canvien els horaris de les visites guiades. En aquest cas, seran els dilluns a les 11h, de dimarts a diumenge a les 11h i a les 13h, i els dimecres, divendres i dissabtes a les 18h. Cal tenir en compte que el dissabte 3 d'agost els horaris poden quedar alterats en motiu de la FestaSal, així com el divendres 9 d'agost, pel concert programat dins els actes del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP).
 

A més, tots els dijous de juliol i agost, a les 18h, s'ha programat un scape room, una activitat pensada per a tota la família a partir de 7 anys. També es pot fer una visita guiada als salins, una de les activitats que més agraden als visitants, ja que poden veure in situ com es produïa la sal. Les visites seran de dimecres a dissabte en horari de 10h, 12:30h i 19h, i els diumenges a les 10h i a les 12:30h.
 

Un grup d'alumnes visitant el Museu de la Sal de Gerri. Foto: Ajuntament de Baix Pallars


A més, a l'agost hi haurà una de les activitats més esperades, la visita teatralitzada al Museu amb l'Esperanceta de Casa Gassia. Serà tots els dilluns d'agost a les 13h i també el dissabte 3 d'agost a les 13h en el marc de la FestaSal.


Altres notícies que et poden interessar








 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació