Dimarts, 30 de juliol de 2024
sequera

L'ACA i el Pirineu fan seguiment de la gestió de la sequera amb els consells comarcals

El director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes, recorda que l'episodi de sequera no s'ha acabat i que cal continuar l'execució de les obres

Pallars Digital Tremp | 29 de juliol de 2024 a les 09:42
El delegat del Govern al Pirineu, Josep Castells, reunit amb el director de l'ACA | Govern
El delegat territorial del Govern a l'Alt Pirineu i l'Aran, Josep Castells, i el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, van reunir-se dimecres passat amb els consells comarcals de la vegueria per repassar l'evolució de la sequera. Durant la trobada també van parlar de les eines a disposició dels municipis per gestionar-la, així com de l'execució de les obres en curs i de les subvencions obertes i atorgades.

El director de l'ACA va recordar que "l'episodi de sequera no s'ha acabat, malgrat una certa recuperació de les reserves, que es troben actualment al 35%". En aquest sentit, Reyes va insistir que cal que continuem "fent un consum el més eficient possible de l'aigua, sense deixar de banda l'execució de totes les obres, tant des del Govern com des del món local, per millorar les xarxes d'abastament i per incrementar la garantia d'aigua per ser més resilients davant els canvis vinculats a l'emergència climàtica".
 
En aquests moments, l'ACA té assignats al món local de tot el país més de 360 milions d'euros. Són fons que es destinen a ajuts i subvencions vinculades a l'abastament  i a convenis de sanejament. D'aquests, prop de 15 milions d'euros corresponen a l'àmbit de l'Alt Pirineu i Aran, i es distribueixen de la manera següent:

Per una banda, els ajuts a la millora de les xarxes d'abastament 2020-2024, dotats amb 4,3 milions d'euros (93 ajuts atorgats); la millora de l'eficiència de les xarxes de subministrament municipals i reparació de fuites, amb 8 milions d'euros a través d'un total de 67 projectes; els plans directors per a l'abastament, amb 200.000 euros a través de 33 ajuts atorgats.
 
D'altra banda, hi ha els ajuts per al transport d'aigua en camions cisterna i obres d'emergència, dotats amb 96.400 euros a través d'11 ajuts; les ajudes per a la construcció de nous pous, amb 1,6 milions d'euros i 21 sol·licituds rebudes; la redacció de projectes per reduir el risc d'inundació, amb 23 peticions i una dotació prevista de 615.000 euros. Finalment, també es contemplen els ajuts per a la conservació i manteniment de lleres, dotats amb 225.000 euros i 20 sol·licituds.

Reyes també ha destacat que l'Agència Catalana de l'Aigua té un total de cinc convenis en curs per a la millora del sanejament a la vegueria. Aquests convenis beneficien els municipis de Fontanals de Cerdanya (Queixans i les Perenes), Conques (Isona i Conca Dellà), Aramunt (Conca de Dalt), Cellers (Castell de Mur) i la Seu d'Urgell.


Altres notícies que et poden interessar










  

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació