Dimarts, 30 de juliol de 2024
meteorologia

El Pallars supera el llindar dels 40 graus en plena onada de calor

Sant Romà d'Abella ha registrat una temperatura de 40,4 °C aquest dilluns, mentre que a Tremp han arribat als 39,6 °C

Tomàs Garcia Espot Sant Romà d'Abella | 30 de juliol de 2024 a les 10:53
El poble de Sant Romà d'Abella | Ajuntament d'Isona i Conca Dellà
El Pallars es troba immers en una nova onada calor que aquest dilluns ja ha provocat que alguns indrets hagin superat els 40 graus de temperatura. És el cas del poble Sant Romà d'Abella, a Isona i Conca Dellà on s'han registrat 40,4 °C, la més alta del Pirineu, i només superada a la província per la ciutat de Lleida, que n'ha marcat 40,6 °C.

 
Les altes temperatures també han estat protagonistes en altres llocs del Pallars Jussà: segons el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), a Tremp han arribat als 39,6 °C i a la Pobla de Segur als 38,5 °C. Més amunt, al Pallars Sobirà, la calor tampoc ha donat treva, i a Sort els termòmetres han marcat 35,8 °C
 

Perill molt alt d'incendi

Aquests registres extrems s'allargaran almenys fins dimecres, quan s'espera que les temperatures toquin sostre, i a partir de dijous comencin a baixar. Mentrestant, aquest dimarts s'ha activat el nivell màxim del Pla Alfa (4) per perill molt d'incendi forestal a 131 municipis de Catalunya, entre els quals Isona Abella de la Conca.
 
Aquesta és el segon cop que el Pallars supera el llindar dels 40 graus durant el 2024. Fa dos setmanes, durant la primera calorada de l'estiu, el poble de Llimiana va arribar a aquesta xifra, mentre que la capital del Jussà va marcar els 39,2 °C i Sant Romà d'Abella va assolir els 39,9 °C.

 

Recomanacions davant la calor

Davant pics de calor com el que vivim, es recomana beure aigua sovint -encara que no es tingui set- per evitar la deshidratació; no sortir al carrer durant les hores de més sol i, si es fa romandre en espais climatitzats i/o utilitzar protector solar i gorrano fer activitats físiques intenses; ventilar i refrescar la llar si pot ser durant les primeres hores del dia; i tenir cura especialment dels infants i les persones fràgils.

 

Refugis climàtics

Aquest estiu, davant les onades de calor, els municipis pallaresos han habilitar per a la població diversos refugis climàtics. Així es pot consultar al mapa interactiu que ha fet públic Protecció Civil, on es poden veure els espais públics on resguardar-se de les altes temperatures, com ara biblioteques, piscines o centres cívics.

 Consulta quins municipis del Pallars tenen refugis climàtics


Altres notícies que et poden interessar










 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació