Dimecres, 31 de juliol de 2024
fira

Gerri de la Sal reivindicarà de nou el patrimoni saliner amb la 4a edició del «FestaSal»

La jornada de dissabte comptarà amb un programa ple d’activitats culturals, visites guiades i concerts amb l’objectiu de posar en valor la seva història

Pallars Digital Gerri de la Sal | 31 de juliol de 2024 a les 12:10
L'alcaldessa de Baix Pallars, Anna Sentinella, i la regidora de Cultura, Marta Farré, amb el vicepresident de la Diputació, Agustí Jiménez | Diputació de Lleida
Aquest dissabte Gerri de la Sal reivindicarà de nou el seu patrimoni saliner amb la 4a edició del FestaSal. La jornada, organitzada per l'Ajuntament de Baix Pallars conjuntament amb el Museu de Gerri de la Sal (MNACTEC), comptarà amb un complet programa d'activitats per posar en valor "l'or blanc" que ha fet cèlebre aquest poble del Pallars Sobirà.

Després de la bona acollida que va tenir l’any passat, amb més de 400 persones, el FestaSal torna enguany amb multitud d'esdeveniments culturals repartits arreu de Gerri i per a un públic divers. L’alcaldessa de Baix Pallars, Anna Sentinella, ha destacat que "aquesta va ser una fira que vam començar amb ganes de treure pit del patrimoni del Baix Pallars i del patrimoni saliner, i que agafés força davant els veïns i es poguessin sentir orgullosos del valor que té".
 

L’acte d’inauguració es durà a terme a les 10h del matí, i consistirà en un tastet de pa, oli i sal del Roser (Sal de Gerri) a la plaça Sant Feliu. En aquest mateix espai, de les 10 a les 20h hi haurà també la fira d’artesans, que oferiran una gran varietat de productes artesanals del territori i de quilòmetre zero, així com un seguit d’entrevistes sobre la memòria oral per tal d’aprofundir en el rerefons històric del poble.
 
Aquesta dosi d’anècdotes culturals podrà ser enllaçada amb les visites lliures (al matí de 10 a 11h i de 12 a 13h, i tarda de 17 a 19h) i una visita guiada (a les 11h) que es realitzaran al Museu de la Sal. També a les 11h tindrà lloc una xerrada sobre el Geoparc Orígens a la sala polivalent del Museu.

Per acabar d’endinsar-se encara més en el món de la sal, es farà una visita teatralitzada al Museu (a les 13h) de la mà de l’humor de l’Esperanceta de Casa Gassia. Per últim, s’oferirà una visita guiada a les salines (a les 18h) perquè el visitant pugui descobrir l’entorn original d’elaboració de sal. Pel que fa a la plaça Mercadal, entre les 10 i les 14 h, s’apostarà per oferir activitats pels més petits, en aquest cas en forma de taller infantil d’art efímer amb sal.


Ben entrat el migdia, de 14:45 a les 18:30h, es durà a terme una activitat ideal pels amants del turisme esportiu i el paisatge. Es tracta d'una prova pilot de la Georuta d'aigua Arboló-Baén creada conjuntament amb el Geoparc Orígens, on de baixada, els guies de ràfting explicaran curiositats i anècdotes que permetran descobrir l'entorn geològic i històric situat entre el pont d'Arboló i la Figuereta.

Arribada la tarda, de 17:30 a 18:30h s’engrescarà al visitant gràcies al ritme i música de la Xaranga Festucs Brass Band, que faran un recorregut des de la plaça Sant Feliu fins a la plaça Mercadal; punt final del recorregut, on serà el torn dels nens i nenes amb el teatre infantil de la mà d’Aplec Esdrúixoles.
 
Per acabar d’arrodonir la jornada, hi haurà un concert de La Rumba Blanca a les 20h davant del Museu de la Sal. L’assistent tindrà a la seva disposició un servei de barra en col·laboració amb la Fàbrica Ctretze de la Pobla de Segur situat a l’agrobotiga del prop museu. 

Les inscripcions a les activitats es poden realitzar a l’enllaç ja.cat/festasal24 o bé obrint el contingut del QR del programa. El formulari d’inscripcions es trobarà al perfil d’Instagram del Museu de la Sal (@museu_de_la_sal) i a la web a de l’Ajuntament de Baix Pallars.


Altres notícies que et poden interessar












  

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació