Dijous, 21 de novembre de 2024
Dansàneu

El Dansàneu clou una 33a edició marcada pel lideratge de propostes femenines i la bruixeria com a eixos temàtics

El Festival de Cultures del Pirineu consolida el seu model descentralitzat per estendre la cultura arreu de les Valls d'Àneu

Pallars Digital Valls d'Àneu | 5 d'agost de 2024 a les 07:48
L'espectacle «Topa» de Kukai Dantza & Brodas Bros | R. Solé / ACN
El Dansàneu ha tancat aquest diumenge la 33a edició marcada pels projectes liderats per dones amb la llengua i la bruixeria com a eixos temàtics. Després de vuit dies d'activitat amb més d'una trentena de propostes, el certamen consolida el seu model descentralitzat per estendre la cultura arreu de les Valls d'Àneu.

De fet, s'han ampliat a 17 les seus que han estat l'escenari dels espectacles programats. L'organització calcula que han passat pel festival més de 5.000 persones. Aquest diumenge a la nit, el Festival de Cultures del Pirineu ha tancat les portes a la plaça Major de Borén amb l'espectacle Les filles de Lilit per explorar les arrels del discurs sobre les bruixes.
 

L'espectacle «Vetlla» de l'artista Margarida Garzón a l'església de Sant Joan d'Isil. Foto: R. Solé / ACN


Tot i que l'àmbit de la llengua està present al Dansàneu des de l'inici del festival, Martinez ha destacat que enguany s'ha reivindicat la llengua catalana perquè "el context que estem vivint així ho demanava". D'aquesta manera, la programació del festival ha comptat amb una conversa sobre llengua i país moderada per la poeta Àngels Gregori i amb la participació de cinc autors dels Països Catalans, entre els quals el pallarès Pep Coll.
 
A banda d'aquesta trobada literària, la 33a edició del Dansàneu ha estat marcada per l'elevada presència d'artistes de les Illes Balears i del País Valencià com els mallorquins Joan Miquel Oliver, Magdalena Garzón, Maria Hein i Júlia Colom, així com Anna Ferrer de Menorca o els valencians Pau Alabajos i Inka Romaní.

 
D'altra banda, l'eix temàtic de la bruixeria s'ha introduït enguany al festival per commemorar els 600 anys de la llei de bruixeria més antiga d'Europa, originària de les Valls d'Àneu. En aquest sentit, l'artista visual Marta Ricart i la directora teatral Alícia Gorina han presentat el seu projecte artístic Vosaltres, les bruixes, com també ho ha fet Montse Colomé amb Celebration, entre altres.

Així mateix, la dansa ha estat una altra de les grans apostes del festival amb la representació d'actuacions de Núria Guiu i Sònia Gómez, IT Dansa, Montse Colomé, Víctor i Raúl Pérez Armero, Kukai Dantza & Brodas Bros, Mal Pelo, Lara Bown i l'Esbart Català de Dansaires i alumnes de l'Oriol Martorell.
 
Pel que fa al vessant estrictament musical, el 33è Dansàneu ha ofert propostes variades de la mà del Cor Jove Nacional de Catalunya i Arnau Obiols, Joan Isaac, Alidé Sans, Roger Mas i la Cobla Sant Jordi, Trio Fortuny fent tàndem amb Mal Pelo, Marala, La Ludwing Band, Joan Miquel Oliver, la Barcelona Art Orchestra i la Rufaca Folk Jazz Orchestra, entre d'altres.
 

Concert de La Ludwig Band al Dansàneu. Foto: R. Solé / ACN
 

«Creiem que hem tocat sostre»

La 33a edició del Dansàneu també ha destacat per l'èxit d'assistència i el públic ha exhaurit les localitats en set dels espectacles programats. "Creiem que hem tocat sostre", ha destacat Martínez, qui calcula que hauran passat pel certament més de 5.000 persones, superant les xifres de l'edició anterior.

Segons Martínez, aquest increment de públic farà reflexionar sobre l'ús dels espais en un futur. "Enguany hem treballat per 17 seus repartides en 15 pobles. No totes les podrem continuar utilitzant degut a la capacitat d'aforament, els tipus de produccions i la climatologia", ha explicat. En aquest sentit, la directora del Dansàneu ha dit que serà "un repte" programar cada proposta adaptada a un espai "òptim" en pròximes edicions.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació