Dilluns, 5 d'agost de 2024
llengua

Els participants a la 37a pujada al port de Salau alerten de la situació d'emergència lingüística del català i l'occità

La trobada a 2.100 metres d'altitud també ha volgut conscienciar als joves sobre la importància de mantenir la llengua

Pallars Digital Alós d'Isil | 5 d'agost de 2024 a les 10:27
Participants a la trobada occitano-catalana | CAOC
El port de Salau ha tornat a ser aquest diumenge l'escenari de la festa per excel·lència de l'agermanament occitano-català en el marc de la 37a edició de la pujada a aquest port de muntanya que uneix el Pallars Sobirà amb la regió d'Occitània de l'Arièja. Més enllà del caràcter lúdic de la trobada, on es gaudeix de la música, danses i productes de proximitat, els participants fan un crit d'alerta sobre la situació d'emergència lingüística del català.

"Abans els occitans miraven amb enveja la situació del català. Actualment, tenen la sensació que anem darrere d'ells", ha apuntat la presidenta del Cercle d'Agermanament Occitano-Català (CAOC), Esther Lucea. Per aquest motiu, l'acte vol conscienciar als més joves sobre la importància de mantenir la llengua.
 
Un any més, doncs, més de 500 persones d'arreu de Catalunya i de la regió d'Occitània s'han citat aquest diumenge al port de Salau per evidenciar la importància del Pirineu com a nexe d'unió entre els territoris que habiten a banda i banda.

Enmig d'un paisatge on només es pot accedir a peu, els participants han fet palès el retrocés de l'ús del català i han alertat que és una llengua que està seguint les passes de l'occità. "En el cas occità va haver-hi una pèrdua de transmissió que va provocar una pèrdua de parlants d'una generació", ha explicat Lucea, que ha afegit que els nets d'aquestes famílies han intentat recuperar la llengua, malgrat que sigui "complicat".
 
Per això, davant un context en què hi ha un descens de catalanoparlants, especialment joves, la jornada també ha apel·lat aquest col·lectiu perquè no abandonin l'ús de la llengua. En aquest sentit, Lucea ha considerat que cal revertir aquesta situació des del teixit social. "L'administració no ens salvarà perquè a les escoles també hi ha un retrocés", ha dit. 
 
Durant la jornada d'aquest diumenge també s'han hissat les banderes catalana i occitana i els participants donen pas a un dels actes centrals de l'acte amb els parlaments per part de les entitats organitzadores. Després d'una foto de família, la trobada finalitza amb el Cant dels adeus.

Com a novetat, l'organització ha impulsat un concurs de fotografia. "Cada any els assistents ens enviaven moltes fotografies del paisatge natural i de la festa", ha apuntat Lucea. El concurs consta de dos categories, una dedicada al paisatge del port de Salau i l'altra a l'agermanament occitano-català. Les imatges presentades, màxim tres per autor, han d'estar fetes durant el transcurs de la trobada amb un dispositiu mòbil o càmera digital.

Com a complement a la pujada, aquest dissabte també s'han programat diversos actes com un taller de danses occitanes de Joan Codina i Pol Aumedes, així com un concert i ball de música tradicional occitano-catalana a càrrec del grup de música folk Joan Pol Duet.


Altres notícies que et poden interessar


















  

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació