Dimecres, 14 d'agost de 2024
Muntanya de Tor

Els propietaris de Tor adverteixen empreses turístiques d’Andorra per utilitzar la muntanya sense autorització

Es tracta de 15 firmes que ofereixen rutes a peu, bicicleta o totterreny, i els amos no descarten emprendre accions legals si ignoren l'avís

Tomàs Garcia Espot Tor | 6 d'agost de 2024 a les 08:42
Inscripció en una pedra de la muntanya on es recorda que la finca és particular | M. Lluvich / ACN
La majoria de propietaris de Tor han advertit empreses turístiques d'Andorra per utilitzar la muntanya sense autorització. Així ho han explicat a Pallars Digital fonts de les famílies propietàries d'aquesta finca particular, situada al municipi d'Alins. En concret, han enviat un correu electrònic a 15 firmes del Principat que ofereixen rutes i excursions amb totterreny pel perímetre de la muntanya.

Tal com exposen a la carta -a la qual ha tingut accés aquest diari- els amos alerten que "per realitzar-hi qualsevol activitat (a la muntanya), cal demanar prèviament permís a la propietat i rebre la corresponent autorització". En cas contrari, els requereixen que "s'abstinguin de dur a terme qualsevol activitat, de la mena que sigui, dins dels límits de la nostra propietat".
 
Així mateix, els copropietaris demanen a les empreses andorranes que retirin de manera "immediata" tot anunci publicitari sobre les rutes que ofereixen per la muntanya pallaresa. En aquest sentit, alerten que si ignoren aquest requeriment, "prendrem les mesures legals que corresponguin".

Aquest acció s'emmarca, expliquen els propietaris, amb la finalitat de garantir una "bona gestió de la finca, fer respectar la propietat, no malmetre els camins particulars i preservar el medi ambient". També busca aturar la massificació turística a la muntanya arran de l'èxit de la sèrie Tor de Carles Porta. Un fenomen, apunten, que ha accelerat l'allau de turistes i també la presència d'empreses que "treballen sense control i malmeten la muntanya".

 
D'altra banda, recordem, al mes de juny part dels amos de la muntanya també van posar-se d'acord intentar aplicar una sèrie de restriccions a la finca. En concret, es va proposar regular l'accés de vehicles motoritzats al poble, deixant passar només aquelles persones que tinguin una reserva en algun hotel o restaurant de la zona.

També es va posar sobre la taula implementar un servei de taxis, com ja passa en el cas dels visitants al Parc Nacional d'Aigüestortes, i contractar vigilància privada per tal de fer front a qualsevol problema de convivència. Unes mesures motivades per les queixes d'alguns veïns després que diversos visitants i curiosos entressin il·legalment en finques particulars encuriosits pel cas de Tor.
 

Endorroquen la cabana de Sansa

D'altra banda, i tal com han confirmat a Pallars Digital fonts de la família Sansa, s'ha procedit a enderrocar la cabana que Josep Montané "Sansa" -assassinat el juliol de 1995-tenia a les anomenades bordes de Pleià i on vivien els hippies de Tor.

El motiu és que l'estructura de fusta estava molt degradada i corria el risc de provocar algun accident. La família va advertir que diverses persones hi havien dormit i fet foc, la qual cosa havia precipitat que el tronc mestre de la borda acabés cremat i amenacés de desplomar-se. 
 

La cabana de Sansa a les bordes de Pleià sent enderrocada. Foto: Cedida



Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació