Diumenge, 1 de setembre de 2024
allaus

Territori destinarà 15 milions d’euros a la protecció d’allaus al Port de la Bonaigua

Per primer cop s'instal·larà a la xarxa viària de la Generalitat un sistema d’activació controlada

Pallars Digital Alt Àneu | 7 d'agost de 2024 a les 08:30
Imatge del tub que provocarà allaus de manera controlada | Departament de Territori
El Departament de Territori executarà un pla d’actuacions per a protegir la carretera C-28 al Port de la Bonaigua i la C-142b davant de possibles allaus, amb una inversió prevista de 15 milions d'euros fins al 2030. Aquest conjunt de mesures tenen com a objectiu afavorir la seguretat viària i la mobilitat al Pallars Sobirà i la Val d’Aran durant l'hivern.

Amb l’objectiu d’analitzar les allaus d’una manera integral, Territori, en col·laboració amb el Conselh Generau d'Aran, va elaborar un estudi d’alternatives de protecció davant d’allaus. Aquest estudi ha identificat sis sectors amb més risc d’allaus, alhora que planteja, prioritza i dimensiona les diverses alternatives de protecció. La primera actuació serà la instal·lació d’un sistema d’activació controlada d’allaus al port de la Bonaigua.
 
Els projectes que concretaran tècnicament cada actuació es redactaran en coordinació amb els municipis i ens implicats. El Departament ja ha impulsat la redacció d’un primer projecte, que correspon a dos sistemes de protecció a la zona del cap del Port del Port de la Bonaigua. Consisteix en la instal·lació de tubs (explosors) en punts estratègics que expulsen gas mitjançant control remot per a desencadenar una allau, així com les canalitzacions corresponents.

El projecte inclou la instal·lació de dos unitats de protecció d'aquest tipus en un tram que abasta 1,7 quilòmetres de la C-28 i representa la primera fase d'una sèrie d'actuacions similars que s'executaran anualment a partir del 2025 amb l'objectiu de millorar la protecció contra les allaus al conjunt del Port de la Bonaigua.
 
 

Condicionament de la C-28 a Sorpe

D’altra banda, pel que fa a la C-28, Territori ha iniciat la redacció de l’estudi informatiu per a l’eixamplament i la millora de traçat d’un tram d’1,5 quilòmetres al seu pas per Sorpe (Alt Àneu), l’últim que resta per a condicionar.

En l’estudi, s’analitzaran diferents alternatives, entre les quals destaquen la construcció d’un túnel; l’ampliació de la carretera amb un mur o l’ampliació de la carretera mitjançant voladís. El termini de redacció de l’estudi és de 12 mesos, i la inversió prevista per aquesta actuació és de 18 milions d'euros.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació