Dimecres, 14 d'agost de 2024
ramaderia

Les ovelles mortes o desaparegudes pels atacs de gossos a Boumort ja arriben a la trentena

Aquests fets van obligar dos ramaders de Conca de Dalt a baixar els seus ramats abans d’hora

Pallars Digital Hortoneda | 7 d'agost de 2024 a les 10:17
Una cabra ferida arran dels atacs de gossos. | M. Lluvich / ACN
El balanç final d'ovelles mortes o desaparegudes pels atacs de gossos salvatges a Boumort ja arriba a la trentena. Així ho ha confirmat a Pallars Digital el ramader i portaveu de Revolta PagesaGerard Cardona, que afegeix que són 9 els animals ferits arran d'aquests fets.

Els atacs de fauna salvatge, recordem, van provocar que dos ramaders del municipi de Conca de Dalt -Rafel Noray de Sossís i Josep Costa d'Hortoneda- retiressin els seus ramats abans d'hora de Boumort. En total, són 400 les ovelles que ja han tornat a casa. Un fet que ja es va produir l'any passat.

 
Arran d'aquests fets, uns 50 ramaders es van concentrar al poble d'Hortoneda per mostrar la seva solidaritat amb els dos ramaders afectats. Tot i que l'administració els va oferir collars geolocalitzadors i material de prevenció, com ara tancats electrificats, Noray i Costa els van rebutjar argumentant que eren "inviables"

Per la seva banda, els Agents Rurals van constatar la presència d'un mínim de dos gossos diferents i d'un cànid indeterminat a Boumort. Un dels animals ja va ser identificat l'any passat com a causant d'atacs als ramats. Mentrestant, pel que fa al cànid indeterminat, les imatges de les càmeres fotoparany no permeten descartar que sigui un gos o un llop.

Per aquest motiu, els ramaders van demanar que es retiressin aquests animals de Boumort i, mentre això no succeeixi, afirmaven que no podrien tornar-hi a pasturar per por de patir atacs i pèrdues. 

 
Poc després del cas dels ramaders d'Hortoneda, un altre del municipi Alins, Nacho Castellarnau, va anunciar que es plantejava tancar la seva explotació arran de diversos atacs de l'os als seus animals. Durant els últims dies dos dels seus vedells van morir i un havia resultat ferit per danys del plantígrad.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació