Dimarts, 21 de gener de 2025
medi ambient

El Geoparc Orígens encarrega un estudi per conèixer bé el funcionament dels estanys de Basturs

Preocupa que en èpoques de sequera s'arribi en una situació de "no retorn"

Pallars Digital Pallars Digital Basturs | 9 d'agost de 2024 a les 08:42
L'estany gran de Basturs en una imatge d'arxiu | ACN
El Geoparc Orígens ha encarregat un estudi per conèixer bé el funcionament dels estanys de Basturs en èpoques de sequera. En concret, s'analitzaran la cinquantena de pous que hi ha a la Conca Dellà per saber quins abasteixen aquests llacs i el seu estat, ja que preocupa que en èpoques de manca de pluges pateixin una situació de "no retorn".

Els de Basturs són dels pocs llacs de Catalunya d'origen càrstic, juntament amb el de Banyoles o Montcortès (Baix Pallars). L'any 1945, a causa de la sequera, la làmina d'aigua de l'estany gran es podia tapar amb un llençol, segons la gent gran del poble. Els tres darrers anys, la falta de precipitacions han fet baixar de nou el nivell de l'aigua fins als dos metres, dels 16 de la seva totalitat.
 
Així doncs, l'informe preliminar ha de concloure com funciona l'estany i com circulen les aigües i, en cas de ser necessari, dictaminarà mesures correctores. Realitzat per l'hidrogeòleg Josep Maria Masich, haurà de dictaminar quina quantitat d'aigua es pot extreure sense malmetre ni l'estany de Basturs ni el seu ecosistema. Masich ha explicat que també s'ha de saber quina quantitat de l'aigua que plou s'infiltra i quina no.

En primer lloc, es farà un estudi per saber les dades pluviomètriques de les estacions del Montsec i de la Conca Dellà per determinar el valor de recàrrega de l'aqüífer. Masich diu que s'està estudiant la necessitat d'implementar la zona amb noves infraestructures hidrològiques per conèixer els paràmetres idonis d'explotació dels diferents aqüífers.
 
El passat mes de gener la sequera va provocar que l'estany petit de Basturs s'assequés del tot. Un fet que va dur els Agents Rurals a investigar les diferents extraccions d'aigua de la zona que estaven sobreexplotant l'aqüífer. D'altra banda, al febrer, uns 500 peixos van haver de ser rescatats d'aquest espai natural per la falta d'aigua. Eren exemplars de madrilleta roja, una espècie protegida en perill d'extinció.


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació