Dimecres, 14 d'agost de 2024
ramaderia

Unió de Pagesos denuncia que la ineficàcia en la gestió de fauna salvatge foragita els ramaders de muntanya

Després dels últims atacs, reclamarà una reunió urgent amb el nou Govern perquè posi en marxa "mesures realistes" de prevenció i seguretat

Tomàs Garcia Espot Alins | 14 d'agost de 2024 a les 12:38
Imatge de la roda de premsa a la sala de plens de l'Ajuntament d'Alins | Pepe Camps
Unió de Pagesos ha denunciat aquest dimecres la "greu situació" en què es troba la ramaderia pallaresa pels atacs de la fauna salvatge protegida, en concret de l'os als ramats. En una roda de premsa des d'Alins, el sindicat ha posat sobre la taula que la gestió ineficient del Govern està foragitant els ramaders, i demana una reunió amb el nou executiu perquè posi en marxa "mesures realistes".

Joan Guitart, coordinador d'Unió de Pagesos de Comarques de Muntanya, ha alertat que no saben quants animals salvatges pot absorbir el Pirineu i assegura que en quatre anys "tindrem més de 200 ossos". A més, adverteix que les vides humanes "correran risc" per la presència del plantígrad. En aquest sentit, ha demanat una reunió per exigir mesures al Govern "perquè no s'acabi la ramaderia".
 
D'altra banda, Guitart ha denunciat la manca de transparència quan es produeixen atacs als ramats. Apunta que la informació arriba "tard i malament", i que cada cop "tenim més ossos, però es reconeixen menys atacs". Per tot plegat, des d'Unió de Pagesos s'està plantejant una acció de protesta de cara a la tardor, tot recalcant que la pèrdua de la ramaderia és un "problema de país". Així mateix, Guitart ha criticat molta gent que "opina des de la distància" i que "com més lluny tenen l'os més maco el veuen". "S'ha de viure al territori per poder opinar", expressa.

En la roda de premsa també ha intervingut Ignasi Castellarnau, el ramader d'Alins que recentment ha patit atacs d'os al seu ramat de vaques. Una situació, assegura, que li ha creat "un estat d'angoixa brutal". En total, el ramader ha perdut dos vedells, mentre que una va quedar ferida. A més, aquest dimecres ha explicat que encara té un altre vedell desaparegut.

 
Per a Castellarnau, la convivència amb l'os "no és possible", i apunta que "els nostres avantpassats ja ens ho van demostrar". Diu que, a banda de l'os, el "descontrol" de fauna salvatge -muflons, cérvols senglars- està convertint la seva feina en inviable i li ha fet plantejar tancar la seva explotació. "Els meus vedells tenen el mateix dret a viure que l'os", ha sentenciat el ramader.

Per la seva banda, l'alcalde d'Alins, Manel Pérez, ha volgut mostrar el seu suport als ramaders afectats, tot afirmant que "estem en un punt en què la gent evita anar a la muntanya per por de trobar-se l'os". A més, ha recalcat la necessitat d'avisar lo més aviat possible als ramaders quan hi ha un albirament, tot posant en valor la feina que fan els ramats pel que fa a la gestió forestal.
 
"Són els jardiners de les nostres muntanyes", assevera Pérez, alhora que argumenta que "al final tindrem una selva, es calarà foc i plorarem tots". Per aquest motiu, l'alcalde també ha demanat a l'administració buscar solucions al problema de la fauna salvatge al Pirineu, com també a la burocràcia que pateixen els ramaders.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació