Divendres, 16 d'agost de 2024
natura

Revisen la salut dels boscos catalans a través d'una xarxa de més de 9.000 arbres

L’estudi determina que als boscos del Pirineu, l'avet o el pi negre no presenten pràcticament defoliació tot i la sequera

Pallars Digital Vall de Cardós | 16 d'agost de 2024 a les 09:44
Un enginyer forestal mesurant un arbre d'una parcel·la | M. Lluvich / ACN
Un equip d'especialistes en sanitat forestal estan analitzant des del mes de març la salut dels boscos catalans. La primera conclusió que han extret és que la sequera ha afectat de manera especial als arbres de l'Àmbit metropolità i el Camp de Tarragona. Aquests arbres evidencien pèrdua prematura de fulles i en alguns casos els arbres han mort. Al Pirineu, per contra, la salut és bona.

L'estudi el fan a través del sistema 8x8CAT que consisteix en una xarxa de seguiment de 377 parcel·les permanents distribuïdes seguint una quadrícula de 8 quilòmetres de costat. A cada parcel·la hi ha 24 arbres que s'avaluen cada any. L'estudi, que es fa anualment des del 2019, enguany acabarà al setembre i en aquest temps s'hauran analitzat més de 9.000 arbres.
 
L'enginyer forestal d'Acció Climàtica, Lucas Somalo, ha explicat que revisen cada parcel·la cada any a la mateixa època i miren la defoliació, fructificació o plagues. A més, agafen dades de diàmetre i d'alçada. La defoliació és la pèrdua prematura de fulles i s'utilitza com a indicador de l'estat de salut dels arbres. L'any 2023, la defoliació mitjana va ser del 32%, la qual cosa significa una defoliació moderada, mentre que superar el 25% és un indicador que alguna cosa no va bé. 
 

Bona salut dels boscos pirinencs

Somalo ha dit que aquesta xarxa de parcel·les constitueix l’eina essencial per detectar de manera precoç l’aparició de qualsevol malaltia que pugui esdevenir un problema fitosanitari per als boscos de Catalunya. A la xarxa hi ha 100 parcel·les en les comarques pirinenques i més de 2.400 arbres analitzats. Somalo ha explicat que presenten una salut bona i que en aquesta zona l'avet o el pi negre no presenten pràcticament defoliació.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació