Divendres, 23 d'agost de 2024
ramaderia

La llengua blava arriba al Pallars amb casos en bestiar de Baix Pallars i Esterri de Cardós

Es tracta d’una malaltia infecciosa que no afecta els humans i que es transmet a través d'algunes espècies de mosquit

Pallars Digital Pallars Sobirà | 20 d'agost de 2024 a les 08:43
Un ramat de vaques en un prat, en imatge d'arxiu | L. Busquets / ACN
La llengua blava, una malaltia infecciosa que afecta les espècies de boví i oví, ja ha arribat al Pallars, en concret al Pallars Sobirà. Segons dades del Departament d'Agricultura, s'han detectat dos nous focus als municipis de Baix Pallars i Esterri de Cardós, després que ja se n'haguessin detectat amb anterioritat al Solsonès i l'Alt Urgell. En total, ja són una vintena les comarques catalanes afectades.

Aquest virus, també anomenat febre catarral ovina, i que no afecta els humans, es transmet a través d'algunes espècies de mosquit i pot afectar a remugants domèstics i salvatges. La conselleria d'Agricultura recorda que, entre les mesures establertes, hi ha la vacunació obligatòria dels animals d'espècies sensibles.
 

Mapa amb els focus de llengua blava detectats a Catalunya. Foto: Departament d'Agricultura

 
D'altra banda, l'única manera de reduir el risc d'aparició del virus en una explotació o que s'estengui dins del ramat és l'aplicació de mesures de control vectorial, com ara la desinsectació d'animals i instal·lacions, així com eliminar o reduir llocs de cria de larves de mosquits Culicoides.

La infecció està causada per un virus del gènere Orbivirus que pot cursar de manera asimptomàtica en molts animals, però pot provocar també malaltia i fins i tot la mort dels afectats, especialment els ovins.
 
L'afectació dels animals es caracteritza per manifestacions gangrenoses de la mucosa bucal i les peülles, per alteracions en els músculs esquelètics, podent també cursar amb avortaments i malformacions en nounats, a banda d'altres signes més inespecífics com febre, depressió o dispnea.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació