Divendres, 23 d'agost de 2024
Patrimoni

Palau de Noguera restaura el retaule barroc de Sant Sebastià

Els treballs, impulsats per l'Associació Palatium, han consolidat les zones afectades i també s'han recuperat les tonalitats daurades originals

Tomàs Garcia Espot Palau de Noguera | 21 d'agost de 2024 a les 10:48
Imatge del retaule de Sant Sebastià | Associació Palatium
Palau de Noguera ja té restaurats dos retaules d'estil barroc i una pintura de l'església de Sant Joan Baptista. El darrer, dedicat a Sant Sebastià, s'ha enllestit durant el passat de mes de juliol gràcies a un equip de sis alumnes i dos professors de l'Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya.

Els treballs, impulsats per l'Associació Palatium, han consolidat les zones afectades, alhora que s'han recuperat les tonalitats daurades d'aquest retaule de finals del segle XVIII. Si bé la fusta es trobava en força bon estat, cosa que ha sorprès l'equip restaurador, la pintura s'havia anat enfosquint al llarg dels anys. 
 
El retaule de Sant Sebastià destaca pel seu estil rococó, que es caracteritza per un ús decoratiu de les formes de la natura, la imitació dels marbres i molt treball de filigrana. A més, tal com destaquen des de Palatium, el cas d'aquest retaule és peculiar, ja que utilitza fusta daurada tot i que en aquell temps el seu ús ja s'havia prohibit. 

 
Aquesta restauració segueix l'estela de la feina començada l'any passat, quan es va rehabilitar el retaule de Sant Antoni, del 1699. D'altra banda, i tot i que no van poder reparar el de la Mare de Déu del Carme (també dit de les Ànimes), sí que es va restaurar la pintura que el presideix, i que data del segle XVIII.
 
La recuperació d'aquest patrimoni, de més de 300 anys d'antiguitat, compta amb el suport de l'Ajuntament de Tremp, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i el Bisbat d'Urgell. En total, l'església de Palau té fins a set retaules, un a l'altar major i sis a les capelles laterals. Des de l'Associació Palatium apunten que "encara falta feina per fer", i esperen reprendre les tasques l'any que ve.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació