Dijous, 23 de gener de 2025
bruixeria

«Bruixes de dol»: la mostra sobre l’estigmatització i la invisibilització que han patit les dones

L'exposició, inaugurada en el marc del festival Dansàneu, recorre les diferents violències des de la cacera de bruixes fins a l'actualitat

Pallars Digital Pallars Digital La Guingueta d'Àneu | 22 d'agost de 2024 a les 08:22
L'escriptora i periodista Ivet Eroles és la comissària de l'exposició | M. Lluvich / ACN
L'exposició Bruixes de dol és una instal·lació artística que ofereix un recorregut per l’estigmatització, la invisibilització i els diferents tipus de violències que han rebut les dones, en especial les del món rural, des de la cacera de bruixes fins a l’actualitat. Es va inaugurar en el marc del 33è festival Dansàneu, i es pot visitar a la Guingueta d'Àneu fins a finals d'agost.

El títol fa referència al poemari Bruixa de dol de la poeta Maria-Mercè Marçal, que va escriure entorn del simbolisme de la figura de les bruixes i d’altres elements relacionats, sempre amb perspectiva de gènere. La proposta compta, a més, amb l'obra d'artistes com la il·lustradora Cesca Gelabert, la fotògrafa Rut Solé o la música d'Arnau Obiols.
 
La mostra també conté una entrevista a la filòsofa i activista feminista Silvia Federici, referent internacional en l'estudi de la cacera de bruixes, de la qual destaca la seva obra Caliban i la bruixa. Dones, cos i acumulació primitiva. La comissaria de l'exposició és l’escriptora i periodista Ivet Eroles, especialitzada en la cacera de bruixes i autora del llibre Dones al marge. Bruixes i altres històries d’estigma i oblit (Editorial Fonoll).
 

Objectes quotidians que es poden veure a l'exposició. Foto: M. Lluvich / ACN

 

Sis-cents anys de les Ordinacions d’Àneu

El 2024 coincideix amb el 600 aniversari de la llei contra la bruixeria més antiga d'Europa, inclosa dins el llibre de Privilegis i Ordinacions de les Valls d'Àneu. Aquesta fita té un significat important perquè la comunitat científica internacional la reconeix com el primer document conservat amb caràcter regulador que ordena i condemna la participació en reunions de bruixes en l'àmbit europeu.

Bruixes de dol vol contribuir a reconèixer "la singularitat històrica i el pes jurídic" d'aquest text aneuenc, així com "restituir la memòria de les dones que van ser objecte de repressió i violència per aquesta qüestió", ha dit Ivet Eroles.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació