Divendres, 23 d'agost de 2024
habitatge

Ipcena s’oposa a la construcció de 154 apartaments turístics a Sorpe pel seu impacte ambiental i social

Defensen que el projecte contribuiria a tensar encara més la massificació turística i dificultaria l'accés de la gent jove a l'habitatge

Pallars Digital Sorpe | 22 d'agost de 2024 a les 09:07
Plànol amb la superfície que ocuparia la nova urbanització de Sorpe | Ipcena
Ipcena-EdC ha mostrat el seu rebuig a la construcció de 154 apartaments turístics al poble de Sorpe pel seu "impacte ambiental i social". En un comunicat, l'entitat exposa que el projecte contribueix a tensar encara més la massificació turística i dificultar l’accés a l’habitatge de gent jove, "pels alts preus que imposa el sector turístic a la gent que vol viure a la comarca".

De fet, ha presentat al·legacions a la modificació del Pla Parcial Urbanístic pels "efectes perniciosos" que té pel territori un projecte que consideren "purament especulatiu", i impulsat principalment per Baqueira Beret. Plantejat ara fa uns 20 anys, des d'Ipcena apunten que està "desfasat" de la realitat actual.
 
Així, argumenten que a Sorpe només hi viuen 43 persones, la majoria de les quals de manera temporal, mentre que en les últimes dos dècades el poble ha perdut 52 habitants. En aquest sentit, Ipcena diu que resulta contradictori plantejar un creixement urbanístic "desproporcionat". De fet, segons el pla parcial, la superfície del projecte quadruplicaria la del nucli urbà del poble.

En total, són 59.322 metres quadrats enfront dels 17.000 que ocupa Sorpe, amb un creixement de més del 300%. L'entitat lamenta que la urbanització no respon a cap necessitat social que ho justifiqui, i que únicament afavorirà el desequilibri territorial, alhora que dificultarà encara més un dret fonamental com és l'accés a l'habitatge.
 
El març de 2023, l'Ajuntament d'Alt Àneu va decidir suspendre durant un any la concessió de llicències d'obra d'aquesta futura urbanització. Aleshores estava previst construir-hi fins a 380 habitatges de segona residència, però la junta de compensació -formada per Baqueira Beret i els propietaris del sòl- va redactar un pla de millor urbana per reduir aquesta xifra.

L'objectiu, exposava l'anterior consistori, era que el projecte fos més sostenible i realista, i també que l'obra no comencés de manera immediata. Així mateix, l'ajuntament va mostrar el seu interès a construir-hi pisos de protecció oficial, ja que compta amb un 10% de l'aprofitament.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació