Dijous, 21 de novembre de 2024
patrimoni

Professionals de la Mediterrània es reuneixen al Pallars per avaluar els valors de l'Espluga de Cuberes

En el marc d'un taller internacional, analitzaran aquest despoblat per utilitzar-lo com a model en un ampli projecte europeu

Pallars Digital Pallars | 27 d'agost de 2024 a les 07:30
El despoblat de l'Espluga de Cuberes, al municipi de Baix Pallars | M. Lluvich / ACN
El Pallars acull des d'aquest dilluns el Taller Internacional Espluga de Cuberes, la primera fita del projecte Euro-mediterrani Viure al penya-segat. Es tracta d'un cas real i pràctic que busca inventariar, documentar, preservar i desenvolupar aquesta mostra d'arquitectura troglodítica al municipi de Baix Pallars.

Al llarg dels 15 dies del taller, que té lloc entre Talarn i l'Espluga, més de 30 professionals i experts del Marroc, Algèria, Tunísia, Palestina, Líban, Turquia, Itàlia, França i Espanya, coneixeran i analitzaran l'Espluga de Cuberes des de diferents perspectives com un model de "paisatge cultural".
 

Una conferència del taller oferta per Xavier Mir, director científic del Geoparc. Foto: TGE


L'Espluga de Cuberes és una àmplia finca que compta amb diverses construccions
aprofitant una gran cavitat d’un penya-segat de la serra de Cuberes. Entre els edificis cal destacar la interessant església romànica de Santa Coloma (del segle XI), la qual segurament formava part d’un monestir benedictí femení, vinculat al de Gerri de la Sal i a Sant Pere de les Maleses.
 
Actualment, dins la cova hi ha tres edificis residencials, un gran forn de pa, dos fonts, un graner i altres construccions menors. Tot plegat, es tracta d’un recinte tancat i fortificat de gran interès històric en un precari estat de conservació. Als seus voltants hi ha tot un seguit de camps abancalats en els quals històricament s’hi ha produït tot el necessari per a una economia autònoma i força rica, amb cereals, vinya, olivera, horta o la cria d’animals.

En el marc del taller també s’organitzaran un seguit de visites a diferents indrets del Pallars per conèixer experiències locals en relació a la recuperació del patrimoni cultural, el despoblament rural i la regeneració territorial. Les jornades compten amb el suport d'organitzacions com el Geoparc Orígens, els ajuntaments de Baix Pallars i Talarn, l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, la Diputació de Lleida o el Col·legi d’Arquitectura Tècnica de Lleida.
 
 

Jornada oberta el 7 setembre

Com a cloenda del Taller, el dissabte dia 7 de setembre, a les 10h, l’Epicentre de Tremp acollirà la presentació del projecte Viure al penya-segat, on es posarà de manifest la importància d’aquest patrimoni compartit a tota la Mediterrània, es faran públics els resultats assolits al llarg dels 15 dies de treball i en una taula rodona amb els agents locals es debatran projectes de futur per a la preservació i desenvolupament del territori.

El projecte regional Viure al penya-segat està impulsa per l'Associació RehabiMed amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat de Càller, amb el suport de l'ICOMOS, de l’Agència Espanyola de Cooperació (AECID), de l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), de la Unió per la Mediterrània (UpM), de la Generalitat de Catalunya i diverses universitats i entitats locals mediterrànies.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació