Dimecres, 28 d'agost de 2024
medi ambient

Un estudi mesurarà l'impacte que tenen els visitants a la Reserva de Caça de Boumort

S’utilitzaran paranys fotogràfics i gravadors de so per analitzar l'afectació sobre mamífers i ocells

Pallars Digital Conca de Dalt | 28 d'agost de 2024 a les 09:01
Col·locació d'un dels dispositius per estudiar l'impacte dels visitants | CTFC
Un nou estudi mesurarà l'impacte que tenen els visitants en quatre espais naturals de Catalunya, entre els quals la Reserva Nacional de Caça de Boumort. S'utilitzaran paranys fotogràfics i gravadors de so per analitzar l'afectació sobre els mamífers i els ocells. L'objectiu és impulsar un nou model de turisme forestal que sigui compatible amb la conservació de la biodiversitat.

L'estudi, coordinat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, va començar a l'abril, s'allargarà dos anys i ara es troba en un "moment clau" perquè és el moment de l'any de més afluència turística, que coincideix també amb l'època de cria de moltes espècies. 

Els quatre espais naturals han estat seleccionats perquè són llocs que durant les darreres dècades han experimentat un augment significatiu de visitants que hi van amb la intenció de gaudir de l'entorn i fer activitats recreatives a l'aire lliure. Tanmateix, el projecte remarca que diversos estudis suggereixen que la compatibilitat de l'ús públic i la conservació dels valors naturals requereix una gestió específica.
 
Així, els investigadors apunten que la presència humana constant i intensa als espais naturals pot interferir en el comportament d'algunes espècies, limitant-ne l'espai vital disponible i alterant-ne la reproducció. Aquest impacte es dona especialment a la primavera i l'estiu, moment en què coincideixen l'època de cria i el pic de visitants a la majoria dels espais. A més, el pas constant de persones en aquests espais té altres efectes com l'erosió del sòl i els danys a la vegetació.

Entre les causes que s'atribueixen a aquest augment d'afluència s'inclouen l'increment de població, la demanda creixent de contacte amb la natura, la popularització del cotxe privat com a mitjà de transport o la democratització de la informació, que permet a un gran nombre d'usuaris conèixer espais naturals mitjançant internet i xarxes socials.

 

Conservació dels espais


El contacte amb la natura i les activitats exteriors són essencials per a una bona salut física i mental. Per aquest motiu, l'estudi busca compatibilitzar les activitats recreatives a l'aire lliure amb la conservació dels valors ecològics d'aquests espais. Així, el projecte proposarà mesures per recuperar i millorar els ecosistemes forestals, protegint zones especialment sensibles per a la fauna i la flora, informant els usuaris sobre pràctiques respectuoses i construint espais més resilients davant del canvi climàtic i els incendis forestals.


Altres notícies que et poden interessar














  

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació