Dijous, 29 d'agost de 2024
fauna

Rescaten prop de 2.500 truites i altres espècies al canal de Sossís aprofitant el buidatge pel manteniment de la central

El canvi climàtic amb les nevades i pluges irregulars provoca que hi hagi una davallada important del nombre d'alevins

Pallars Digital Conca de Dalt | 29 d'agost de 2024 a les 08:31
Tècnics especialitzats rescatant els peixos al canal de Sossís | O. Bosch / ACN
Les tasques de manteniment de la central hidroelèctrica d'ENGIE a Sossís, han permès el rescat de prop de 2.500 truites i altres espècies del canal que porta aigua a la instal·lació. L'operació es fa cada any i s'allarga durant tres dies en què tècnics especialitzats recorren els sis quilòmetres del canal per capturar els exemplars i posteriorment els Agents Rurals els alliberen al riu Noguera Pallaresa entre Llavorsí i la Pobla de Segur.
 
Josep Maria Puigarnau, agent major de fauna salvatge, ha assenyalat que el canvi climàtic amb nevades i pluges irregulars provoca una important caiguda del nombre d'alevins recuperats, ja que quan les truites van fer la fresa d'ous el riu va créixer fins a 50 metres cúbics per segon pel desgel. Així, si l'any passat se'n van recuperar uns 4.000 exemplars, enguany no se n'espera salvar poc més de 700.
 

Tècnics especialitzats rescatant els peixos al canal de Sossís. Foto: O. Bosch / ACN


El manteniment de la instal·lació de la central hidroelèctrica de Sossís es fa a finals d'estiu aprofitant que és el moment en què baixa menys aigua pel riu. En aquest cas, l'aigua hi arriba a través d'un canal que neix al curs del Noguera Pallaresa al seu pas per aquest petit nucli de la Conca de Dalt i arriba fins a la central on la força de l'aigua serveix per fabricar l'electricitat.
 
Segons explica Josep Maria Puigarnau, com que és un "canal natural" hi ha una gran quantitat de truites. De fet, assegura que aquest és el rescat de truites més grans que es fa a Catalunya amb l'afegit que es tracta d'una zona considerada com a reserva genètica d'aquesta espècie.
 

Truita mediterrània

Segons els Agents Rurals, les truites que es retiren d'aquest canal són molt importants perquè es tracta de l'espècie autòctona mediterrània, diferent de l'atlàntica que es va introduir fa anys per compensar la caiguda poblacional. La truita mediterrània té unes característiques de resistència i major adaptació a les variacions de canal que poden patir els rius en aquesta latitud del continent. Les truites fan cap en aquest canal perquè s'hi troben bé, ja que la central té una captació de 16.000 metres cúbics per segon, per la qual cosa, moltes vegades hi ha més aigua al canal que a la mateixa Noguera Pallaresa.
 

Josep Maria Puigarnau amb un exemplar de truita. Foto: O. Bosch / ACN


Una vegada s'ha buidat el canal i només queda una petita làmina de poc més d'un pam d'aigua, es fa el recorregut per diferents trams. Es van fent petites descàrregues elèctriques per atordir els peixos i poder-los capturar millor amb xarxes.

Posteriorment es posen en cubells i d'aquí cap a uns contenidors més grans que estan oxigenats i llavors es traslladen riu amunt per ser alliberats. El resum final del rescat ha estat de 1.567 truites comunes mediterrànies, 914 barbs cua-roig, tres crancs de riu ibèric, una truita arc iris i vuit truites atlàntiques.
 


Altres notícies que et poden interessar
















  

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació