Divendres, 30 d'agost de 2024
turisme

El turisme pallarès i pirinenc fa un balanç positiu de l'estiu tot i les dificultats per trobar personal

El sector aposta per la formació i fa una crida a regular pisos turístics que provoquen falta d'habitatge

Pallars Digital Pallars | 30 d'agost de 2024 a les 08:34
Turistes a la piscina d'un hotel del Pallars Sobirà | O. Bosch / ACN
El sector turístic del Pallars, el Pirineu i Lleida ha fet un balanç positiu de la temporada d'estiu i assegura que s'han complert les previsions que van donar al principi de la campanya. El president del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juan Antonio Serrano, remarca que al juny va créixer el volum de visitants i pernoctacions, però al juliol van baixar els visitants tot i que es van allargar les estades.

L'agost encara no té xifres definitives, però es va arribar al 100% en alguns establiments pel pont del 15. Això contrasta amb les dificultats que pateix l'hostaleria per trobar personal, un fet que s'atribueix en part als problemes per trobar allotjament, sobretot al Pirineu, a causa de la proliferació de pisos turístics.
 

Turistes a la terrassa d'un hotel pallarpes. Foto: O. Bosch / ACN


Segons Serrano, el fet que hagin augmentat la durada de les estades dels visitants durant el mes de juliol indica que han crescut el volum de turistes de fora. Les dades indiquen que al juny van venir 129.453 turistes a la demarcació que van generar 283.911 nits d'allotjament (al juny de 2023 van ser 113.283 visitants i 233.095 pernoctacions).
 
 

Creixen els visitants estrangers

L'increment més gran s'ha registrat als càmpings, amb aproximadament un 27% més de turistes, tant nacionals com internacionals, i gairebé un 50% més de nits d'allotjament que el 2023. Els hotels i els apartaments turístics també han tingut increments, mentre que el turisme rural ha patit una lleugera davallada de prop d'un 10% de viatgers i un 13,03% de pernoctacions.
 

Pel que fa al perfil dels turistes que venen, el president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, el pallarès Josep Castellarnau, destaca que és un client que sobretot busca la tranquil·litat de la muntanya en zones com el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici o el Parc Natural de l'Alt Pirineu. Arriben atrets per activitats com el senderisme i cada vagada més la pesca, "que és un reclam a tot Europa", i fins i tot de més lluny, ja que enguany han vingut turistes d'Austràlia i els Estats Units per practicar la pesca sense mort.
 

L'allotjament, una de les causes de la manca de personal. Foto: O. Bosch / ACN

Formació i allotjament per captar treballadors

Josep Castellarnau admet que el sector, com molts altres, pateix falta de personal. En aquest sentit, afirma que treballar al cap de setmana i a la nit "genera reticències", però remarca que les condicions que s'ofereixen als treballadors són bones. Des de la Federació fan una aposta per la formació i el contacte amb les escoles amb programes duals.

També incideixen en la formació d'aquells treballadors que comencen de zero. Castellarnau recorda que fa uns anys havien de cercar al sud d'Espanya persones per treballar al sector i ara la situació ha canviat i "agafem treballadors d'on sigui". En qualsevol cas, destaca que estan encantats i assegura que quan descobreixen la feina, el 80% s'hi queda.
 
Tant Castellarnau com Serrano coincideixen en situar la falta d'allotjament per viure com un dels principals problemes per assegurar els treballadors de sector. Això es deu a la cada vegada més creixent oferta de pisos turístics que els propietaris prefereixen destinar a aquesta funció perquè hi guanyen molts més diners que llogant-los tot l'any a treballadors. Per aquest motiu reclamen al Govern una regulació d'aquesta problemàtica que al Pirineu encara es veu més agreujada per les dificultats de construir habitatges nous.


Altres notícies que et poden interessar

















  

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació