Dimecres, 4 de setembre de 2024
incendis

El Pallars viu un dels estius amb menys incidència dels incendis forestals dels últims anys

Els Agents Rurals fan un balanç “força positiu” de la campanya per les pluges del juny i la “consciència ciutadana”

Pallars Digital Pallars | 3 de setembre de 2024 a les 17:47
Bombers treballant en l'extinció d'un incendi forestal | A. Berga / ACN
Catalunya està vivint un dels estius amb menys incidència dels focs forestals dels últims anys. Entre els mesos de juny i agost s’han cremat 495,3 hectàrees arreu del país entre boscos, superfície agrícola i urbana, amb dades preliminars dels Agents Rurals a 27 d’agost. Es tracta de la xifra més baixa des del 2020 quan, coincidint amb la pandèmia, només se’n van cremar 90,3 en el mateix període. 

Al Pallars les dades també són positives, i pel que fa a focs de certa envergadura, només n'han cremat quatre, tots ells de baixa afectació. El que més en va tenir, i a la vegada el que fou més espectacular, va ser el que hi va haver en una muntanya propera a Sort la nit del 4 d’agost, coincidint amb la festa major de la capital del Sobirà. Els altres tres incendis, com es pot veure al mapa de sota, s’han registrat als municipis de Castell de Mur, Gavet de la Conca i Alins.
 

En l’última dècada i mitja, només els estius del 2013 i el 2018 van registrar menys terreny cremat que el d’aquest any. El cap dels Agents Rurals a l’àrea regional de Barcelona, Jaume Torralba, ha fet un balanç “força positiu” de la campanya, argumentant l’impacte de les pluges del juny, el Pla Alfa i la “consciència ciutadana”.

Torralba ha admès que s’esperaven un “any més dur” per la situació de sequera que està vivint el país, però diu que la vegetació “va aprofitar” els ruixats que van caure durant el mes de juny. Això, segons ell, va fer entrar Catalunya a l’estiu “en condicions bones”. 

A banda de les pluges, el dirigent dels Agents Rurals ha destacat el Pla Alfa del Departament d’Interior, que regula “quines activitats es poden fer i quines no”, i també ha subratllat el “paper clau” de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF). “Una part de la societat civil s’organitza”, ha emfatitzat, afegint que gairebé 800 dels 947 municipis compten amb ADF que “cuiden i vigilen” els boscos.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació