Dijous, 5 de setembre de 2024
bolets

Els experts pronostiquen la temporada de bolets més productiva dels últims cinc anys al Pallars

S’espera que la campanya d’enguany sigui correcta, superant les dels darrers anys, que han estat per sota de la mitjana habitual

Pallars Digital Pallars | 5 de setembre de 2024 a les 08:33
Pla general d'un home netejant els bolets | L. Casademont / ACN
Els mapes climàtics indiquen que el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà, així com la resta de comarques del Pirineu, viuran una tardor de bolets tardana però relativament normal, amb zones que poden assolir més de 100 quilos per hectàrea. Una predicció, val a dir, que va lligada a un increment de les pluges aquest mes de setembre.

Segons les previsions del centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), situat a Solsona, s’espera que la campanya de bolets d’enguany sigui correcta, superant les dels darrers cinc anys, que han estat per sota de la mitjana habitual. 

Juan Martínez de Aragón, micòleg i investigador del CTFC, explica que la producció hauria de situar-se entre els 50 i 60 quilos per hectàrea de mitjana a tot el territori. Aquesta xifra variarà molt d’una zona a una altra i dependrà directament de la reactivació de la pluviometria, que durant el mes d'agost ha estat escassa. Això farà que la temporada de tardor comenci amb retard.

Tot i això, l’evolució en les properes setmanes dependrà de factors com la calor, el vent i molt especialment la pluja, que podrien salvar la campanya. La producció de bolets, si segueix plovent regularment com ho està fent aquest inici de mes, podria arribar als 90-140 quilos per hectàrea a les zones de pi roig, entre 30 i 80 a les zones de pinassa i 30 a les de pi blanc

Per elaborar aquests pronòstics, els experts treballen a través d'inventaris micològics en 120 finques repartides per tot el país. Recullen tota la informació micològica, climàtica i d'estructura del bosc i, a partir d'aquí, elaboren uns models de producció de bolets on també s'inclouen les previsions climàtiques

Cal dir que les comarques pallareses, pel seu caràcter eminentment rural i per la seva orografia, afavoreix l’aparició d’una gran varietat de bolets silvestres. Durant tot l’any, però molt especialment a l'octubre i al novembre, els boscos i els prats del Pallars ofereixen una gran diversitat de vegetació i de clima que propicien la recol·lecció de fongs. 
 

Propostes micològiques

A més de la cerca de bolets, aquesta tardor arriba acompanyada d’activitats relacionades amb el món dels fongs, com ara les 11es Jornades Micològiques del Pallars Jussà, que se celebrarà els caps de setmana d’octubre arreu de la comarca, o la Boletus, la Fira del Bolet d’Isona, que tindrà lloc el 27 d’octubre.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació