Dilluns, 9 de setembre de 2024
salut

Presenten a Sort un programa per millorar l'estil de vida de les persones amb patologies cròniques complexes

L'objectiu és reduir els factors de risc i la comorbiditat per mitjà de la promoció de l'activitat física, la salut mental positiva i els hàbits d'alimentació saludable

Pallars Digital Sort | 9 de setembre de 2024 a les 09:36
Imatge de la jornada celebrada a Sort | Salut
Els equips d'atenció primària de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran compten des d'aquest mes de setembre amb una nova eina per millorar els hàbits de vida de les persones amb patologia crònica complexa. Es tracta del programa Alt Pirineu i Aran en forma (APAFit), un projecte interdisciplinari que busca reduir els factors de risc i la comorbiditat d'aquestes persones per mitjà de la promoció de l'activitat física, la salut mental positiva i els hàbits d'alimentació saludable.

El programa es durà a terme a tots els CAP de la regió sanitària inicialment durant nou mesos i s'adreça a les persones amb patologies cròniques complexes i amb obesitat lleu o moderada, tinguin o no patologia crònica associada, que són aproximadament unes 13.000 persones. Hi intervenen professionals de la medicina, de la infermeria i de l'esport, fisioterapeutes, nutricionistes i referents de benestar emocional.
 

Com funciona el servei?

El servei s'inicia amb una primera entrevista al pacient, seguida d'una valoració inicial nutricional, mèdica, esportiva, de la condició física i de la salut emocional. Tot seguit, l'equip de professionals planteja diferents intervencions en els àmbits de l'exercici físic i la vida activa, els hàbits alimentaris saludables i el benestar emocional.

Els usuaris registren la seva activitat en una aplicació mòbil, on també reben recordatoris d'activitats, i que els serveix com a eina de comunicació directa amb els professionals. Aquests, al seu torn i per mitjà del web, controlen els registres dels participants per valorar la seva adherència al programa. L'aplicatiu s'ha presentat aquest passat divendres a Sort en una jornada en la qual hi han assistit una quarantena de professionals implicats. 

A la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran un 70% de la població (unes 50.000 persones) té patologia crònica d'un o més sistemes de l'organisme. A més, aquest territori compta amb una població altament envellida, amb un índex de sobreenvelliment d'un 22,8, un 4% més alt que el de la mitjana catalana.

El projecte APAFit està finançat pel Ministeri de Sanitat, en la seva línia de Marc Estratègic d'Atenció Primària i Comunitària. Inicialment, es durà a terme durant nou mesos i passat aquest període, se n'analitzaran els resultats. Si es valora positivament, es perllongarà el programa.
 

Prova pilot a la Cerdanya

El projecte es va iniciar al 2019 com a pla pilot a la Cerdanya amb el nom de Cerdanya en forma, que plantejava la millora de l'estil de vida de les persones amb obesitat a partir de tres eixos: la prescripció i promoció d'activitat física, la promoció d'hàbits alimentaris en base a la dieta mediterrània i l'apoderament de la persona per fomentar la salut mental.

Els participants van augmentar un 100% l'activitat física i un 89% l'adherència a la dieta mediterrània, i van millorar un 83% la salut mental positiva. Amb tot, van millorar la condició física, disminuint 2,5 quilos de pes de mitjana i augmentant la massa muscular en 1,1 quilos de mitjana. L'efectivitat del programa va incentivar l'ampliació de la iniciativa a tota la regió sanitària.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació