Dimarts, 17 de setembre de 2024
curses

La Rialp Matxicots espera més de 900 participants en la seva 14a edició

Considerada com "una de les més estimades de Catalunya", la cursa pallaresa tindrà lloc aquest cap de setmana

Pallars Digital Rialp | 12 de setembre de 2024 a les 10:40
Sortida de la Rialp Matxicots 2023 | Oriol Batista
Al voltant de 900 participants, entre grans i petits, es donaran cita aquest cap de setmana a Rialp per gaudir de la 14a edició de la Rialp Matxicots, una cursa que s'ha convertit en una autèntica festa de la muntanya. Enguany s'han tornat a esgotar els dorsals de les tres distàncies del dissabte, mentre que s'aposta de nou per aquella dita que afirma que "el que funciona, millor no tocar-ho".

Així, la cursa continuarà amb un model que toca tots els pals: competició, aventura, paisatges, cultura, gastronomia i diversió, també per als nens i nenes, que tindran el seu protagonisme el diumenge amb la Rialp Matxixics. El director tècnic de la cursa, Kiko Peris, explica que "la nostra mentalitat és la d’oferir el millor de casa nostra. Les muntanyes, els pobles i la gent d’aquesta comarca que donen la benvinguda als corredors i acompanyants". I tot, continua Peris, "amb una combinació ideal de voluntaris i corredors. De fet, el 70% de la gent que hi participa cada any són repetidors", ha dit.
 
La distància Trail tornarà a donar el tret de sortida a la prova el dissabte a les 6:30h del matí amb 50 quilòmetres i 4.350 metres de desnivell positiu per endavant. Un repte físic i mental que porta els corredors als punts més elevats i privilegiats del territori, com el Montsent de Pallars (2.883 metres), el Montorroio (2.862 m) i Les Picardes (2.803 m). I entremig, el pas per icònics pobles del Pallars Sobirà on reben l’escalf dels seus habitants. 

Amb els corredors enfilant muntanya amunt, la plaça de les Escoles de Rialp acollirà la sortida de la Mitja, de 21,8 quilòmetres i 1.500 metres de desnivell positiu. Un perfil de prova que cada any supera expectatives amb el seu pas per indrets singulars de la Vall d’Àssua, com els pobles d’Altron, Seurí, Escàs i Surp. Finalment, a les 9h es donarà el tret de sortida a la Popular, amb una distància de 10 quilòmetres i 720 metres de desnivell positiu. Una modalitat que acull un perfil molt variat de participants, fins al punt de tenir el corredor més jove d’aquesta edició (11 anys) i el més veterà (84 anys). 
 

La Matxixics, el millor acompanyant

Per tercer any consecutiu, la Rialp Matxicots tindrà també la seva part d’emoció i competició el diumenge amb la Rialp Matxixics, on prop de 180 nens i nenes d’entre 3 i 16 anys participaran en alguna de les distàncies previstes: 1'5, 3 i 5 quilòmetres, en funció de l’edat. Amb inscripció gratuïta, la prova té un caràcter solidari, ja que es demana que cada família aporti algun aliment bàsic, que anirà destinat al Banc d’Aliments del Pallars Sobirà.   

Durant el cap de setmana els corredors i acompanyants també poden gaudir d’altres vessants igual o més interessants que la competició esportiva, com ara visitar els diferents pobles de la vall, apuntar-se a visites guiades, gaudir d’activitats d’aventura i descobrir la gastronomia del territori. A més, l’organització ha preparat diverses activitats a la mateixa plaça de les Escoles, com un concert, batucada i ballada de sardanes
 
 

Fins a 10 nacionalitats representades

En aquest sentit, Kiko Peris apunta que estan molt contents perquè "hem aconseguit consolidar un model de cursa que involucra a tota la família, amb incentius que van més enllà de l’àmbit purament esportiu i que permeten gaudir dels encants del nostre territori". Si bé la Matxicots té base de corredors molt fidels, sempre en venen de nous, també de l’estranger. Enguany, explica Peris, tindran fins a 10 nacionalitats diferents representades, com Colòmbia, Xina i els Estats Units.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació