Dimarts, 17 de setembre de 2024
alta tensió

Forestalia presenta un nou traçat de la MAT del Pallars amb trams soterrats

La modificació administrativa de la línia està en informació pública, mentre els quatre ajuntaments pallaresos afectats reiteren la seva oposició al projecte

Pallars Digital Pallars | 13 de setembre de 2024 a les 11:12
La torre d'una MAT en una imatge d'arxiu | G. Tubert / ACN
Comença el curs amb novetats en la línia de molta alta tensió del Pallars. L'empresa Forestalia ha presentat una modificació del projecte, que preveu nou traçat amb trams soterrats. Tal com avança Segre i informa la Plataforma Contra l'Autopista Elèctrica, els canvis s'han presentat al Ministeri de Política Territorial i es troben ara en període d'informació pública.

En concret, la modificació contempla que dos trams de la MAT Laluenga-Isona siguin subterranis: un travessaria el riu Noguera Ribagorçana, mentre que l'altre ho faria per la Noguera Pallaresa, així com pels quatre municipis del Pallars Jussà afectats i que s'oposen al projecte: Castell de Mur, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà Tremp.
 

En groc, el recorregut que tindria la MAT de Forestalia al Pallars. Foto: CCPJ


Tots ells, juntament amb el Consell Comarcal del Pallars Jussà, van interposar recursos d'alçada contra la MAT l'octubre de 2023. Una via, però, que no va prosperar, fet que ha dut els consistoris a recórrer a la via penal mitjançant un contenciós administratiu. Tanmateix, la setmana passada, van decidir suspendre els plets durant dos mesos.
 
El motiu és que estan esperant que es resolgui un recurs sobre la legalitat del projecte presentat pel Departament d'Indústria i Energia de la Generalitat. Paral·lelament, cal recordar que l'acord entre PSC i ERC per investir Salvador Illa incloïa el compromís d'oposar-se a aquests projectes elèctrics en territori català. Mentrestant, es preveu que els plets dels quatre ajuntaments pallaresos s'unifiquin en una mateixa causa.
 

Llum verda a tres parcs solars al Jussà

Mentrestant, aquest dijous la direcció general d'Energia ha publicat l'autorització administrativa per a la construcció de tres grans parcs solars al Pallars Jussà. Es tracta de les centrals Costa Gran i Alzineres (Isona i Conca Dellà), i Neret (Tremp), i que ocuparien prop de 160 hectàrees de superfície.

Tots tres parcs, recordem, ja van rebre l'autorització prèvia del Govern l'octubre de 2023, i compten també una declaració d'impacte ambiental (DIA) favorable. En aquest sentit, els ajuntaments d'Isona i Tremp van presentar recursos d'alçada per paralitzar els projectes, que anteriorment havien estat suspesos per la Comissió Territorial d'Urbanisme del Pirineu.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació