Dimarts, 17 de setembre de 2024
os bru

Un pastor i el seu ramat topen amb una ossa i dos cadells, que acaben fugint, al Pallars Sobirà

L'entitat ecologista Depana, que ha compartit el vídeo del moment, ha aprofitat per defensar la coexistència de l’os amb la ramaderia

Pallars Digital Pallars Sobirà | 16 de setembre de 2024 a les 10:51
Fotograma del vídeo on es veu el ramat en primer pla i els tres ossos fugint | Depana
Una topada entre l'os i un ramat al Pallars Sobirà ha tornat a obrir la caixa dels trons entorn del debat sobre la convivència entre la ramaderia i aquest animal salvatge. Tot plegat, arran d'un vídeo publicat per l'entitat ecologista Depana on es pot veure com una ossa i les seves dos cries fugen després de trobar-se amb un ramat i el seu pastor.
 
La Depana ha aprofitat les imatges per defensar que "la convivència amb la fauna salvatge és possible, ja que el més habitual és que els ossos marxin quan es troben amb humans o ramats". Els ossos, segons apunta l'entitat en una piulada, "no busquen conflictes i prefereixen evitar els enfrontaments".
 
En aquest sentit, exposen que "la vigilància i la gestió adequada dels ramats" són clau per evitar problemes. Així mateix, defensen els tancats elèctrics durant les nits o la presència de gossos mastins com a mesures efectives per garantir aquesta convivència.
 
La visió de Depana, però, no és ni molt menys unànime i ha comptat amb diverses veus crítiques, en especial del sector ramader. Una d'elles és la de Jordi Navarra, ramader i alcalde de Sant Esteve de la Sarga, que en una piulada ha respost al vídeo acusant l'entitat de "voler enganyar la gent".

Navarra ha afirmat que "una ossa, com qualsevol femella amb cries, és molt perillós tenir-la a prop". A més, sobre la fugida de l'ossa, afirma que "les ovelles no li fan cap por, és el seu depredador". De fet, i tot i que no s'observa al vídeo, el ramat estava protegit per un gos i el seu pastor, fet que molt probablement va causar la fugida dels ossos. Tanmateix, aquesta situació no es dona sempre, ja que en moltes ocasions els ramats estan a la muntanya sense vigilància.
 
El passat mes d'agost, i després de diversos albiraments i atacs del plantígrad al Pallars i el Pirineu, el sindicat Unió de Pagesos va denunciar des d'Alins la ineficàcia del Govern en la gestió de la fauna salvatge. Un fet, apuntaven, que està foragitant els ramaders, alhora que demanaven a l'executiu "mesures realistes".


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació