Dimarts, 17 de setembre de 2024
Curses

El pallarès Sergi Vázquez i Lucía Ribera s’adjudiquen la prova reina de la Rialp Matxicots

Unes 750 persones han participat aquest cap de setmana en la 14a edició de la cursa de muntanya

Pallars Digital Rialp | 16 de setembre de 2024 a les 11:31
Vázquez i Ribera arribant a la meta de la Trail | Gabri Amorós
Amb inscripcions exhaurides i tota una vall bolcada en l’organització, la Rialp Matxicots ha tornat a superar totes les expectatives aquest cap de setmana en una 14a edició que deixa el llistó molt alt de cara a l'any que ve, quan la cursa celebrarà 15 anys d’història. Al voltant de 750 corredors es van donar cita aquest dissabte a la plaça de les Escoles de Rialp per formar part d’alguna de les tres distàncies de la cursa.

En la Trail, distància reina amb els seus 50 quilòmetres, un corredor va dominar la prova per sobre de tots. El pallarès Sergi Vázquez, bon coneixedor de les muntanyes del Pallars Sobirà, va dominar la prova de principi a fi i amb un rendiment molt regular es va imposar als seus rivals amb un temps de 7 hores 7 minuts i 13 segons. Per darrere, Sergi García i el també pallarès David Gay van mantenir una bonica lluita amb constant intercanvi de posicions que es va decantar en favor de García.

Sortida de la Trail des de la plaça de les Escoles. Foto: Carles Iturbe

Un patró molt similar al que es va viure en la cursa femenina, on la valenciana Lucía Ribera no va deixar marge al dubte i va encapçalar la prova des de la mateixa línia de sortida a la d’arribada. Malgrat algun contratemps muscular, la jove corredora va segellar una cursa rodona amb un temps de 8 hores 38 minuts 53 segons, mentre que Laia Gilibets va acabar segona classificada i Amaya Festa va completar el podi.

En paral·lel, la Mitja, de 21 quilòmetres, va transcórrer per racons icònics de la Vall d’Àssua. Un recorregut divertit, a la vegada que exigent, que va viure un intens duel al cap de cursa: Albert Soler va completar un tram final molt potent que va servir-li per endur-se la victòria amb 1 hora 56 minuts 28 segons i superar així Marc Martínez i Nil Bacardit. En dones, Ester Casajuana va superar els obstacles del traçat amb nota i va firmar la victòria amb un temps de 2 hores 26 minuts i 42 segons, mentre que la van acompanyar al podi Marta Cester Judit Ingles.

Per completar la jornada, cada vegada un nombre més destacat de corredors van participar a la Popular, amb un recorregut de 10,4 quilòmetres. Jordi Cifuentes, amb un gran temps de 57 minuts i 55 segons, va ser el més ràpid en arribar a Rialp, seguit de Nil Vilanna i Pol Ramirez. Per la seva part, Noa Bros es va endur la victòria amb 1 hora, 20 minuts i 45 segons, mentre que Clara Janeras va arribar segona i Agnès Feliu tercera.

La Matxicots ha reunit uns 750 corredors. Foto: Carles Iturbe

Kiko Peris, director tècnic de la Matxicots, afirma que estan "molt satisfets del desenvolupament de la cursa". "És una alegria veure tants corredors, ja amics, que venen any rere any i no es volen perdre aquesta cursa. Tot i el fred en cotes altes, hem tingut unes condicions meteorològiques molt bones, sense núvols i sense el fred que divendres ens va fer la guitza. Veure les cares de cansament, però també de molta alegria, dels corredors quan arriben a meta és el millor regal que podem rebre", ha assenyalat.

Núria Parlon participa a la Trail

També va destacar la participació a la Trail de la Consellera d’InteriorNúria Parlon, habitual participant a la cursa. "Després de córrer la Mitja diverses ocasions, enguany m’he atrevit amb la Trail i m’ha permès descobrir nous paratges del Pallars Sobirà. Sens dubte, és una de les millors curses de muntanya del calendari perquè es desenvolupa en un entorn immillorable i preciós. A més, ràpidament te n’adones que no hi ha un desig comercial al darrere. És una gran família de voluntaris que es bolquen amb la cursa", ha apuntat.

La batucada de Takumba, el concert de Na Tirant Band, la ballada de sardanes i l’animació de l’Esperanceta de Casa Gassia van complementar la jornada de dissabte, mentre que diumenge, a la Matxixics, els més petits van ser els protagonistes amb tres distàncies sobre la taula: 5, 3'5 i 1'5 quilòmetres per a infants d’entre 3 i 16 anys.

La consellera Núria Parlon, habitual de la cursa, participant a la Trail. Foto: Toni Grases