Dimarts, 17 de setembre de 2024
Salut

Comença al Pallars la campanya d'immunització contra el virus respiratori sincicial en nadons

Es farà als CAP per als nadons nascuts entre abril i setembre d'enguany i als hospitals pels que neixin entre el proper 1 d'octubre i el març de 2025

Pallars Digital Tremp | 17 de setembre de 2024 a les 09:37
Un nadó rebent la vacuna aquest dilluns al CAP Tremp | Salut
Els centres d'atenció primària (CAP) de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, entre els quals els del Pallars, han començat aquest dilluns la campanya d'immunització a nadons de fins als sis mesos contra el virus respiratori sincicial (VRS), un virus altament contagiós que es dissemina amb les secrecions nasofaríngies de les persones infectades o mitjançant les gotes de saliva.

A les comarques del Pirineu s'hi destinen inicialment 520 dosis de l'anticòs monoclonal Nirsevimab -65.000 a tot Catalunya- per immunitzar els infants nascuts entre els mesos d'abril i setembre d'enguany, a més dels que neixin des d'ara fins el març de 2025. El VRS és una de les principals causes d'hospitalització en infants menors de cinc anys.

Les primeres immunitzacions han tingut lloc al CAP Tremp, on la directora de cures d'infermeria de la Gerència d'Atenció Primària i a la Comunitat Alt Pirineu-Aran, Núria Gardeñes, ha animat les famílies a protegir els més petits. "Al Pirineu l'any passat vam estar per sota de la mitjana de Catalunya en cobertura d'immunització contra el VRS, per això faig una crida a les famílies perquè s'impliquin en aquesta campanya", ha assenyalat.

L'objectiu és protegir els nens acabats de néixer de la patologia abans que visquin la seva primera temporada del virus. De fet, el 82% dels nadons nascuts a les comarques del Pallars, l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, la Vall d'Aran i la Cerdanya entre abril i setembre de 2023 van rebre immunització, xifra per sota de la mitjana catalana, que va ser del 87,8%. Gràcies a aquesta protecció que va tenir lloc l'any passat per primer cop, les hospitalitzacions per bronquiolitis en menors de sis mesos, causades, o no, pel VRS, van disminuir al territori un 14% respecte l'any anterior.

La campanya contra el VRS es realitza als CAP per als nadons nascuts entre abril i setembre de 2024 -les famílies rebran un SMS informatiu per demanar cita al CAP- i en el mateix centre hospitalari -abans de l'alta- per als que neixin entre octubre de 2024 i març de 2025. L'administració serà progressiva, segons vagin naixent els infants i segons les famílies vagin demanant cita als seus CAP de referència. Es recomana aprofitar les revisions periòdiques per sol·licitar la immunització contra el VRS.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació