Dimarts, 17 de setembre de 2024
memòria històrica

Salàs de Pallars inaugura un monument en homenatge a les víctimes i represaliats de la Guerra Civil

Una trentena de veïns del poble van morir a causa del conflicte, mentre que d'altres van ser perseguits i empresonats

Tomàs Garcia Espot Salàs de Pallars | 17 de setembre de 2024 a les 10:30
El monument s'ha instal·lat a la plaça del Forn | TGE
Salàs de Pallars va inaugurar dissabte un monument en record i homenatge a les víctimes i represaliats de la Guerra Civil i la postguerra. La iniciativa es remunta a l'any 2018, quan un grup de veïns del poble va iniciar una campanya per fer memòria d'aquells salassencs i salassenques que havien patit la barbàrie del conflicte.

Finalment, i després d'alguns entrebancs, el monòlit s'ha instal·lat a la recentment renovada plaça del Forn, on es pot llegir: "Com a homenatge a la Llibertat, el poble de Salàs de Pallars recorda les víctimes de la Guerra Civil i a la postguerra, assassinades, executades o mortes en combat, pel simple fet d'haver defensat les seves idees i en l'esperança que la situació d'aquells anys no es torni a reproduir. Ni aquí, ni enlloc".
 

La inscripció en record a les víctimes de la guerra. Foto: TGE


Després de la inauguració del monument, la plaça del Forn va acollir amb èxit l'obra de teatre Poldo, representada per l'actor isonenc Ivan Caelles, i basada en un text de Jaume Cabré sobre les fosses comunes de la Guerra Civil.
 
 

Assassinats, empresonats i exilitats

Es calcula que una trentena d'habitants de Salàs van morir a causa de la guerra, tant a la rereguarda com lluitant al front. A més, diversos veïns van ser desterrats a l'Aragó, Àlaba i Navarra, mentre que d'altres es van haver d'exiliar per por a la repressió. Un dels episodis més tràgics va tenir lloc el 13 d'agost de 1936, quan un grup de milicians va afusellar set capellans a les portes del cementiri del poble.
 

Pau Noy, promotor de la iniciativa, l'historiador Josep Calvet i l'alcalde de Salàs, Jaume Solé, durant la inauguració. Foto: TGE


Després d'anys de silenci, la Guerra Civil al poble es va documentar per primera vegada l'any 1987, quan els historiadors Manel Gimeno i Josep Calvet es van valer de fonts orals per escriure Salàs de Pallars 1936-1939: tres anys dins la història d'un poble. El llibre recull els fets que van tenir lloc al poble, i compta amb la llista dels morts i represaliats durant aquest període obscur de la nostra història.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació