Dimecres, 18 de setembre de 2024
emergències

El Govern aposta per crear la Regió d’Emergències del Pirineu

Inclouria les comarques del Pallars, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell i la Cerdanya, que actualment formen part de la Regió d’Emergències de Lleida

Pallars Digital Pallars | 18 de setembre de 2024 a les 08:54
La consellera d'Interior, Núria Parlon, aquest dimarts al Parlament | N. Vidal / ACN
El Govern de la Generalitat aposta per crear la Regió d'Emergències del Pirineu. Així ho ha assegurat aquest dimarts la consellera d'Interior, Núria Parlon, durant una compareixença al Parlament de Catalunya. Parlon ha posat l'accent en la necessitat de desplegar aquesta nova regió, que incorporaria les comarques del Pallars, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell i la Cerdanya, i que actualment formen part de la Regió d'Emergències de Lleida.
 

Projecte promès el 2018

La regió d'emergències pirinenques és una promesa pendent des del setembre de 2018, quan l'aleshores conseller d'Interior, Miquel Buch, en va anunciar la creació. Un òrgan que hauria de seguir el model de la ja existent Regió Policial Pirineu Occidental, i que va ser qualificat per l'executiu com "absolutament necessari" degut a les singularitats i l'extensió física de la demarcació del Pirineu.
 
Tres anys més tard, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va tornar a parlar del projecte, reiterant la necessitat de la regió per poder una resposta més ràpida a les emergències del territori i "destensionar" la feina de la regió de Lleida. Tanmateix, Sàmper supeditava aquesta idea a una dotació econòmica.
 

Cavall de batalla del PSC

Des d'aleshores, el projecte ha restat al calaix, i s'ha convertit en un dels cavalls de batalla del PSC. El juliol de 2022, per exemple, la comissió d'Interior del Parlament va aprovar una proposta de resolució dels socialistes que instava a crear la Regió d'Emergències del Pirineu. 
 
L'aleshores diputada i futura alcaldessa de Tremp i delegada del Govern al Pirineu, la pallaresa Sílvia Romero, afirmava que malgrat el reconeixement i el consens per executar el projecte, "sempre hi ha hagut excuses". Romero va recordar també que la demarcació té una superfície forestal de 162.300 hectàrees, molt sensible pel que fa a la prevenció i extinció d’incendis, a més de les emergències o dels rescats de muntanya".


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació