Divendres, 27 de setembre de 2024
població

Sant Esteve de la Sarga i Sarroca de Bellera, els municipis del Pallars amb menys densitat de població

Tenen una taxa d’un habitant per quilòmetre quadrat, un fet molt habitual a la majoria de nuclis pallaresos

Pallars Digital Pallars | 20 de setembre de 2024 a les 11:02
Vista del poble de Sant Esteve de la Sarga | A. Lijarcio / ACN
Sant Esteve de la Sarga i Sarroca de Bellera són els municipis del Pallars amb menys densitat de població. Amb 123 i 113 veïns respectivament, compten amb una taxa d'un habitant per quilòmetre quadrat. Així ho exposa l'Estadística del grau d'urbanització del 2022, publicada aquest dijous per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat).

Tots dos formen part, juntament amb la resta del Pallars -a excepció de Tremp- del 76,7% del territori català conformat per àrees rurals, i on tan sols viu el 8,9% dels ciutadans. En total, 687 dels 947 municipis de Catalunya s'ubiquen en zones rurals o escassament poblades. Per contra, més de la meitat del país viu en una extensió que arriba al 3% del territori.
 
 
En matèria de municipis poc densos, Sant Esteve i Sarroca no són casos aïllats al Pallars. La major part té una densitat que no arriba als cinc habitants per quilòmetre quadrat, com per exemple Abella de la Conca, Farrera, Alins, Lladorre o Alt Àneu, tots ells amb dos habitants per km²; són municipis molt poc poblats, però, per contra, de gran extensió.

 

Sarroca de Bellera. Foto: Diputació de Lleida

 

Tremp, única àrea semidensa

En l'altra cara de la moneda, el municipi de Tremp és l'únic del Pallars i gairebé de tot el Pirineu considerat com a àrea semidensa. Té més de 5.000 habitants i 19 per quilòmetre quadrat, mentre que més del 88% de la població viu en zones urbanes. Enfront, hi ha l'11,7% d'habitants que resideixen en àrees rurals, és a dir, a la resta del municipi fora de la ciutat trempolina.

L'altra major part de població es reparteix en nuclis com Sort, la Pobla de Segur, Esterri d'Àneu o Talarn. En aquests casos, però, la seva densitat varia en funció de la superfície que ocupen: la capital del Pallars Sobirà, per exemple, amb diversos nuclis de població, supera els 2.192 veïns, però té una densitat de 21 habitants per km².
 
Per contra, a Esterri d'Àneu, que en té menys (841), la seva densitat escala fins als 99 habitants/km², ja que el municipi només ocupa una superfície de 8,2 quilòmetres quadrats. El mateix passa a la Pobla de Segur, on els 3.055 habitants viuen en una àrea 32,8 km², la qual cosa es tradueix amb 93 habitants per quilòmetre quadrat.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació