Divendres, 27 de setembre de 2024
cinema

Tot preparat a Ribera de Cardós per rebre el primer festival de cinema mitològic dels Pirineus

El Tabaca Film Fest-Vall de Cardós vol posar en valor i difondre les creences populars que impregnen els trets identitaris i la diversitat dels pobles d’arreu del món

Pallars Digital Vall de Cardós | 25 de setembre de 2024 a les 11:23
Imatge del poble de Ribera de Cardós | Ajuntament de Vall de Cardós
Vall de Cardós ja escalfa motors per a la primera edició del Tabaca Film Fest, el festival de cinema mitològic dels Pirineus, que tindrà lloc aquest cap de setmana del 27 al 29 de setembre. El certamen està estructurat al voltant de la projecció dels curtmetratges finalistes, amb un acte inaugural i una cerimònia de cloenda on es lliuraran els premis.

Durant aquests tres dies, passaran pel Tabaca directors, finalistes i un jurat format per destacats professionals del sector cinematogràfic. A més, es projectaran curts internacionals que aborden temes mitològics i llegendaris. A banda de les projeccions, el festival oferirà activitats com xerrades sobre mitologia, cinema i literatura; un tast amb productes locals; una ruta guiada per històries i indrets mitològics; un taller per a infants; i un concert a càrrec de Xarim Aresté.
 

En total, es projectaran 21 curtmetratges que competeixen pels quatre premis del festival dotats amb un total de 1.600 euros, a més del guardó: el primer i segon Premi Tabaca, al qual opten tots els curtmetratges finalistes, el Premi Biterna, exclusiu per films que exploren la mitologia dels Pirineus, i el Premi del Públic. Els curtmetratges participants, provinents de diferents indrets del món, exploren temàtiques mitològiques i llegendàries amb una gran varietat d'enfocs i estils.  

 

Curtmetratges

En aquesta primera edició, es podran veure diferents curts que ens faran viatjar pel món sencer, com El espejo del valle d’Alejandra Gómez, una reflexió sobre llegendes peruanes i política; El paraíso d’Andrés Orozco, una ficció sobre el paradís perdut a l’alta muntanya colombiana; i Vao das almas d’Edileuza Penha de Souza i Santiago Dellapé, que explora els mites populars clàssics del Brasil.  

També ens endinsarem en fascinants propostes nacionals, com Aunque es de noche de Guillermo García, una ficció nocturna situada a la Cañada Real que no es deixarà indiferents; Cat boy de Cristian Sitjas, que explora el món oníric del ballroom; Europa d’Ekain Irigoien, una peça d’animació sobre immigració; La nana de la bruja d’Óscar Villarroya, que explora la figura de la bruixa; O neno sardiña de Lucía Estévez, un documental sobre costums gallegues; The six relics of Helena Mason de Joseph Díaz, un thriller de misteri en anglès i castellà; i Pesudo de Miquel Díaz, una inquietant ficció sobre la soledat. 
 

També formen part de la programació propostes que ens faran descobrir mites i tradicions de més a prop nostre, com Els amants de Joan Vives, una història d’amor a la vora del mar de la Comunitat Valenciana, i Els Mal de David Mataró, un mockumentary mallorquí. 

Descobrirem, a més a més, curtmetratges rodats a Catalunya, com Lluna de Pol Mansachs, un relat sobre dos joves germans; Son pardos de Carlos Llaó, que aborda el sobrenatural; Vinguin les feres de Manuela Matassini, amb una trama sobre les forces de la natura; i El bon auguri d’Alba Bresolí, un documental sobre una antiquíssima tradició de terres catalanes.
 
Per al Premi Biterna, que reconeix la millor obra amb temàtica mitològica pirinenca, podrem gaudir de Gregori i Caterina de Laura Piqué, una proposta sobre una llegenda situada a la Vall de Cardós; Batimento de Silvia Orós, un documental sobre el Pirineu aragonès; Itsasoan lamiak d’Irati Santiago, un relat sobre éssers marins del País Basc; Merkurio de Sébastien Pesle, que aborda elements fantàstics del País Basc i França; i Caçadors de bruixes d’Ignacio Acconcia, que explora la caça de bruixes a les Valls d’Àneu. 

La cerimònia de cloenda, que tindrà lloc el diumenge a migdia, serà l'oportunitat per descobrir els guanyadors. Els membres del jurat, Sílvia Quer, Jordi Forcada i Laia Manzanares, revelaran els treballs premiats, que rebran el guardó dissenyat per l’artista Aaron Pérez Silva. A més, es donarà a conèixer la producció guanyadora del Premi del Públic.  


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació