Dimarts, 1 d'octubre de 2024
teatre

Els judicis contra les bruixes del Pallars i Andorra arriben al Teatre Nacional de Catalunya

L’obra de teatre documental de Jan Vilanova «Vosaltres, les bruixes», dirigida per Alícia Gorina, s’estrena aquest dimecres a la Sala Petita

Pallars Digital Barcelona | 1 d'octubre de 2024 a les 09:07
Imatge de l'espectacle | D. Ruano / ACN
Arriba a la Sala Petita del TNC l’obra de teatre documental Vosaltres, les bruixes, un muntatge que es basa en documents històrics sobre processos judicials contra bruixes al Pallars Andorra els segles XV i XVI

La directora del muntatge, Alícia Gorina, ha indicat que l’obra de Jan Vilanova és un homenatge a les persones que van ser víctimes de la persecució, però ha fet èmfasi que només es posen en el paper de les víctimes, si no en la mirada de les persones acusadores. L'espectacle estarà en cartell del 2 d'octubre al 3 de novembre.
 

L'espectacle estarà en cartell fins al 3 de novembre. Foto: D. Ruano / ACN


Gorina ha detallat que la cacera de bruixes que s’estén a tot Europa només es produeix en territoris concrets. En aquest context, ha apuntat, "Catalunya és el territori en el qual es va escriure la primera llei per delicte de bruixeria de tot Europa el 1424 (Ordinacions de les Valls d'Àneu), i tot i que després van sortir altres lleis en altres llocs d’Europa, aquesta va ser la primera".

Gorina també ha destacat que aquesta és una obra de teatre que es basa en documents reals i històrics, que procedeixen la gran majoria de processos judicials que van tenir lloc en aquests segles en aquests territoris contra persones acusades de bruixeria. La dramatúrgia, ha indicat, explica com funciona un judici per bruixeria a Catalunya, des de la denúncia fins a l’execució. "Llavors ens explica com funciona, les dones acusades, els turments i tortures, com s’obtenien, és un dels capítols més foscos, les torturaven fins que confessaven i després consideraven que la confessió era vàlida i les executaven".
 

L'obra és un muntatge que es basa en documents històrics sobre processos judicials. Foto: D. Ruano / ACN

Posada en escena

La directora ha destacat que no volien reproduir el context de l’època i ha desgranat que la posada en escena col·loca els documents al centre de la proposta, que són un personatge més. "Estem en un arxiu on tots els documents estan exposats. Hi ha unes dones historiadores que desmunten la mostra i van llegint el seu contingut i van sent posseïdes per aquests continguts dels documents, que es fa mitjançant l’imaginari popular al voltant de la bruixeria”, ha explicat. L’obra està protagonitzada per Mònica Almirall Batet, Lurdes Barba, Queralt Casasayas, Mia Esteve, Montse Esteve i Tai Fati.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació