Dimarts, 1 d'octubre de 2024
habitatge

Tensió a Rialp per un bloc de pisos okupat per un grup d'activistes

Els Mossos d'Esquadra han obert diligències després d'intentar accedir a l'immoble, mentre que els propietaris tenen previst denunciar l'okupació, recolzada pel Sindicat d'Habitatge

Pallars Digital Rialp | 1 d'octubre de 2024 a les 10:32
L'immoble ocupat es troba a l'avinguda del Riu | GSV
Un bloc de pisos okupat a Rialp està generant moments de tensió entre autoritats, veïnat i activistes en defensa del dret a l'habitatge. Un grup d'entre sis i set persones okupa des del passat 11 de setembre un total de cinc pisos d'un immoble situat a l'avinguda del Riu de la població. L'organització l'Aixeta, col·lectiu que reivindica l'okupació, assegura que el bloc ha estat "alliberat de les mans de la Sareb", el conegut com a banc dolent.

Tanmateix, en declaracions a Pallars Digital, l'alcalde de Rialp, Gerard Sabarich, ho ha desmentit, afirmant que l'edifici és d'un promotor immobiliari i no de la Sareb. Així mateix, Sabarich exposa que l'ajuntament és propietari d'uns baixos de l'immoble -on actualment hi ha en funcionament la llar d'infants Matxicots- i de dos places d'aparcament.
 
Sabarich ha volgut manifestar "el malestar i la preocupació" de les famílies dels infants i dels veïns per l'okupació dels pisos, situats just a sobre del centre educatiu. En aquest sentit, l'alcalde assegura que els habitatges no tenen serveis bàsics, com aigua o llum, ni tampoc cèdula d'habitabilitat, i tem que els okupes -que afirmen que sí que disposen d'aigua- podrien punxar la llum de l'equipament.
 
 

Actuació dels Mossos d'Esquadra

Aquest dilluns, i després d'un avís de l'ajuntament, els Mossos d'Esquadra han acudit al lloc per intentar entrar al bloc de pisos okupat. Tal com han confirmat a aquest diari fonts de la policia catalana, com que els agents no han pogut accedir-hi, s'han obert diligències i s'ha redactat un informe, que ha estat derivat a l'autoritat judicial. Una actuació policial que des del Sindicat d'Habitatge del Pallars consideren "il·legal" perquè "s'ha fet sense ordre judicial".

Així mateix, des de Mossos informen que part de l'immoble es troba destrossat, amb les portes trencades i algunes d'elles -presumiblement on hi ha les persones ocupants- tancades per dins. Mentrestant, aquest dimarts al matí l'Ajuntament de Rialp ha presentat una denúncia, "una acta de manifestació", segons Gerard Sabarich, on des del consistori s'exposa la preocupació davant dels fets.
 
D'altra banda, tal com ha confirmat l'alcalde, el promotor propietari dels pisos també té la intenció de presentar una denúncia, que seria el pas previ a l'ordre de desallotjament. Gerard Sabarich ha explicat que el consistori és "sensible al problema de la manca d'habitatge" al municipi i al Pallars Sobirà, però apunta que en aquest cas "no es tracta d'una família vulnerable" que vol ser desnonada. "S'ha entrat per la via directa", exposa. 
 

El Sindicat d'Habitatge defensa l'acció dels activistes

L'acció ha estat recolzada pel Sindicat d'Habitatge del Pallars, que ha denunciat que els pisos turístics "estan copant tot el mercat" del Pallars. Des del col·lectiu defensen que l'okupació del bloc de Rialp -que segons afirmen portava 14 anys buit- pretén "visibilitzar les dificultats per trobar un habitatge digne al Pallars", així com trencar l'estigmatització que consideren que hi ha al voltant de l'okupació.

 
El portaveu del col·lectiu, que ha volgut mantenir l'anonimat, ha explicat a Pallars Digital que l'okupació ha estat protagonitzada per un grup d'activistes del Pallars que davant aquesta realitat "han dit prou" i s'han buscat un lloc on viure sense estar "sotmesos a aquesta inestabilitat", accentuada també per la precarització i l'estacionalitat laboral que asseguren hi ha a la comarca.

Des del Sindicat d'Habitatge han lamentat l'actuació desmesurada dels Mossos d'Esquadra i l'"actitud violenta" i les "amenaces" d'alguns veïns durant l'acció policial d'aquest dilluns, tot i que també han volgut agrair el suport rebut per part de moltes persones de Rialp i de la resta de la comarca. El col·lectiu ha afegit que la intenció és que des del bloc okupat es puguin dur a terme activitats de caire social i cultural, i que fins i tot es puguin acollir persones en situació de vulnerabilitat.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació