Dimecres, 2 d'octubre de 2024
patrimoni

Declaren Bé Cultural d'Interès Local l'església de la Mare de Déu del Remei de Guàrdia de Noguera

La proposta per protegir el temple romànic ha estat aprovada per unanimitat pel Consell Comarcal del Pallars Jussà

Pallars Digital Tremp | 1 d'octubre de 2024 a les 12:21
Imatge aèria del temple parroquial | Ajuntament de Castell de Mur
El Consell Comarcal del Pallars Jussà ha aprovat aquest dilluns declarar com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) l'església de la Mare de Déu del Remei de Guàrdia de Noguera, del segle XII. La proposta ha obtingut llum verda amb el vot favorable de tots els consellers durant la sessió extraordinària de l'ens comarcal. D'aquesta manera, el temple situat al municipi de Castell de Mur, passa a formar part de l’inventari cultural català.

El president del Jussà, Ramon Jordana, ha defensat que "hem de vetllar pel patrimoni; no és només defensar l'arqueologia o el romànic o el gòtic; a vegades hi ha esglésies que sense tenir una història tan llunyana, val la pena que la recordem i conservem". 
 
 
A més, Jornada ha recordat que a partir d'aquesta declaració com a bé cultural "tenim més possibilitats de tenir una ajuda, una subvenció o finançament per intentar, com a mínim, que no caigui".
 

Testimoni de l'arquitectura barroca

L’església de la Mare de Déu del Remei té gran valor arquitectònic. La seva planta, amb nau, transsepte, creuer, gran capçalera, capelles laterals, dues sagristies i gran campanar, és un impressionant testimoni de l’arquitectura religiosa d’època barroca, juntament amb les seves espectaculars voltes d’aresta amb llunetes, que trobem a tots els trams de la nau, així com en les capelles, sagristia, i prolongació de l’absis.

L'absis, que també destaca per la seva gran mida, sembla seguir la tradició romànica del temple anterior. D’aquell temple semblen restar algunes filades en els murs laterals, i alguns carreus reutilitzats en diversos punts del seu parament. En el seu interior també es conserva un dels pocs retaules del segle XVIII que es van salvar dels successos de la Guerra Civil.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació