Dijous, 4 de juliol de 2024

Els llibres i les roses tornaran a desafiar la crisi aquest Sant Jordi

Els llibreters preveuen igualar les vendes de l'any passat, mentre els floristes auguren una caiguda

Pallars Digital 23 d'abril de 2014 a les 07:26
El Sant Jordi arriba al Pallars un any més amb bon temps i amb diferent pronòstic pel que fa a les vendes de llibres i de roses. L'optimisme moderat del Gremi de Llibreters, que confia en igualar els 1,4 milions de llibres venuts l'any 2013, contrasta amb la previsió a la baixa dels floristes. 
 
Segons el Mercat de Flor i Planta Ornamental enguany es vendran a Catalunya al voltant de 6 milions de roses - un milió menys que l'any passat-. El Mercat avisa que aquest any es notarà i molt el pes de la fiscalitat del 21% als productes florals. Mentrestant, el Gremi de Llibreters confia en "el parèntesi" que representa Sant Jordi per repetir la facturació del 2013 (18,3MEUR), que suposa entre el 5% i el 8% de tot l'any.
 
En aquest sentit, tot i que la tendència general de vendes de llibres és a la baixa, el Gremi preveu vendre 1,4 milions de llibres aquest Sant Jordi, una xifra similar a la de les dues darreres edicions. El president del Gremi, Antoni Daura, confia que la diada sigui, doncs, un "punt d'inflexió" en la dinàmica de consum actual, però tot i així fa una crida perquè "la gent abandoni la tendència austera i surti al carrer per remenar i comprar llibres".
 
Segons va avançar Daura el passat 13 d'abril, la narrativa, els llibres infantils i els títols mediàtics seran els més venuts per Sant Jordi, però també indicar que enguany guanyaran protagonisme els llibres que parlen sobre els fets del 1714 per la commemoració del Tricentenari. 
 
Quins seran els més venuts?
 
Les travesses sobre quins seran els títols més venuts d'aquest Sant Jordi fa dies que han començat. El rànquing que setmanalment elabora FUNDACC a partir de les dades de venda proporcionades per 200 punts de venda pot servir d'orientació per saber com pot anar la jornada.
 
Segons les darreres dades d'aquesta font -fins el 15 d'abril- els llibres més venuts de ficció en català eren, en aquest ordre: 'L'analfabeta que va salvar un país' (La Campana), de Jonas Jonasson, 'Eufòria' (Proa), de Xavier Bosch, 'La terapeuta' (Columna), de Gaspar Hernández, i 'Desig de Xocolata' (Planeta), de Care Santos. 
 
Pel que fa als llibres de no ficció, el més ben posicionat -aleshores- eren '9N 2014' (Ediciones B), de Jaume Barberà, seguit de 'Si Beethoven pogués escoltar-me' (Ara Llibres), de Ramon Gener, 'Cuina amb Joan Roca (Planeta), de Joan Roca, i 'Història de Catalunya, modèstia a part' (Columna), de Toni Soler.
 
En llengua castellana la ficció també estava encapçalada pel llibre de Jonasson, que en la traducció al castellà es titula 'La analfabeta que era un genio de los números'. En segon i tercer lloc se situen 'Las tres bodas de Manolita (Tusquets), d'Almudena Grandes, i 'Amor contra Roma' (Ediciones B), de Víctor Amela.
 
Pel que fa a la no ficció en aquesta llengua, encapçala la classificació del darrer rànquing publicat per FUNDACC 'La gran desmemoria' (Planeta), de Pilaro Urbano, 'Yo fuí a EGB' (Plaza & Janés), de Javier Ikaz i Jorge Díaz) i 'La jungla de los listos' (Espasa), de l'ex president de Cantàbria Miquel Ángel Revilla.
 
L'IVA, un llast per les roses
 
Aquest Sant Jordi es vendran sis milions de roses a Catalunya, lluny dels set milions de l'any passat. Aquesta previsió a la baixa és, segons el Mercat de Flor i Planta Ornamental, el resultat de "l'assentament" de la crisi econòmica i de l'augment de l'IVA fins al 21%. 
 
Activitats al Pallars
 
Durant tot el dia, es podran trobar pels carrers de la majoria dels pobles del Pallars paradetes de llibres i roses i un ambient festiu i agradable. 
 
Com a actes destacats, a Tremp, el Consorci per a la Normalització Lingüística organitza una Lectura pública en veu alta de l'obra 'Els arbres amics' del pallarès Pep Coll. Al matí tindrà lloc al passeig del Vall, de les 12h a la 13:30h i a la tarda, a la placeta de l´Església, de les 18:30h a les 19:30h.
 
D'altra banda i per als més menuts, l'associació Xarxa Tremp organitza, de 17:30h a 18:30h, l´espectacle infantil 'Els Joglars', de la Cremallera Teatre, a la plaça de l´Església.
 
Pel que fa a la capital del Pallars Sobirà, a les 12h, a la Plaça Major, està prevista una ballada de sardanes a càrrec dels Sardanistes de Sort. 
 
Ja a la tarda, a les 17h, a la Plaça Sant Eloi hi haurà un concert i recital poètic a carrec dels alumnes de l'Escola Itinerant de Música i altres voluntaris.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Etiquetes:
Arxiu, Sant Jordi