Dissabte, 5 d'octubre de 2024
habitatge

«Som veïnes, no delinqüents»: els activistes defensen que han ocupat el bloc de Rialp per «viure amb dignitat»

Exposen que els pisos, construïts fa uns 15 anys, mai havien estat habitats i es trobaven en un estat de "total abandonament"

Pallars Digital Rialp | 5 d'octubre de 2024 a les 08:01
Una pancarta penjada en un balcó del bloc ocupat | Pirineu Viu
Els activistes que des del passat 11 de setembre ocupen un bloc de pisos a l'avinguda del Riu de Rialp han trencat aquest divendres el silenci per exposar les seves reivindicacions. En una roda de premsa al carrer, els membres del bloc l'Aixeta han explicat que són "veïnes que fins fa poc pagàvem lloguers desproporcionats per viure en pisos en mal estat o sense serveis bàsics com la calefacció".

 
En aquest sentit, afirmen que "som veïnes, no delinqüents", i que han "alliberat" aquest espai per "viure amb dignitat" i "garantir un habitatge digne" també per a altres famílies del Pallars. Pel que fa a la propietat de l'edifici, apunten que "no té una propietat particular", sinó que és de la Sareb, tal com confirma la nota simple del registre de la propietat. Un fet, diuen, que "refuta l'argument que el bloc pertany a un particular amb por de veure ocupat el seu habitatge".
 
 

"No venim a fer festes ni a destorbar el poble"

Pel que fa al bloc ocupat, expliquen que es va construir fa uns 15 anys, que mai ha estat ocupat, i que estava en un estat de "total abandonament". Apunten també que des del primer moment han "treballat per recuperar l'espai", netejant-lo a fons. "No venim a fer festes ni a destorbar el poble", asseveren, alhora que diuen que l'acció té un "objectiu social" clar: "facilitar l'accés a un habitatge digne a persones i famílies en una zona molt tensionada pel mercat immobiliari".

Els activistes exposen que a banda d'utilitzar-lo com habitatge, volen que aquest espai sigui "un lloc de convivència i d'iniciatives socials", com ara activitats per a infants i joves als baixos de l'edifici. Cal recordar, però, que precisament en aquest lloc hi ha la llar d'infants municipal, un fet que preocupa al consistori. D'altra banda, han proposat una reunió amb l'Ajuntament de Rialp per "buscar un punt d'entesa" i garantir una "convivència pacífica" amb els veïns.

 

Actuació policial de dilluns

Aquest dilluns, quan es va fer públic que l'immoble estava ocupat, els Mossos d'Esquadra van desplegar cinc cotxes patrulla i una furgoneta antidisturbis de l'ARRO. En aquest sentit, en un comunicat, els activistes denuncien que l'actuació de la policia catalana va ser "desproporcionada" i afegeixen que emprendran accions legals

Expliquen que després d'identificar totes les persones presents a l'acte de suport, a la tarda una brigada antidisturbis va entrar a l'edifici sense cap ordre de desallotjament. Asseguren que van trencar la porta principal, els seus vidres i van malmetre l'immoble. "Aquest abús de poder és inadmissible, ja que vulnera clarament els nostres drets", declaren.
 
Mentrestant, l'Ajuntament de Rialp va presentar una denúncia dimarts al matí per l'ocupació de l'immoble. L'alcalde del municipi, Gerard Sabarich, va manifestar a aquest diari "el malestar i la preocupació" dels veïns i les famílies que porten els seus fills a la llar d'infants, situada just a sota del bloc ocupat.

L'alcalde assegura que els habitatges no tenen serveis bàsics, com aigua o llum, ni tampoc cèdula d'habitabilitat. A més, explicava que el consistori és "sensible al problema de la manca d'habitatge" al municipi i al Pallars Sobirà, però apunta que està d'acord amb el fons, no amb els formes, i que en aquest cas "no es tracta d'una família vulnerable". Mentrestant, segons Sabarich, el suposat promotor propietari dels pisos també té la intenció de presentar una denúncia, que seria el pas previ a l'ordre de desallotjament.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació