Dilluns, 7 d'octubre de 2024
Ramaderia

Tornen cap a casa els milers de vaques i ovelles que han passat l'estiu a les muntanyes del Pallars

Ramaders del Pallars, la Cerdanya, el Berguedà, el Ripollès o el Solsonès porten anualment els animals a Llessui

Pallars Digital Llessui | 7 d'octubre de 2024 a les 10:08
Tria de les ramades de vaques a la muntanya de Llessui | M. Lluvich / ACN
Una quarantena de ramaders s'han reunit aquest passat divendres a la muntanya de Llessui, al terme municipal de Sort, per replegar les més de 1.400 vaques que hi passen l'estiu i tornar-les cap a casa abans que arribi el fred i les primeres nevades. Ramaders de les comarques del Pallars, la Cerdanya, el Berguedà, el Ripollès o el Solsonès porten a Llessui els seus animals per les característiques úniques de la muntanya: la seva extensió i la facilitat de maneig del bestiar.

Els vaquers, repartits per la muntanya, la pentinen pam a pam tot recollint els animals i agrupant-los en un únic punt. Allí, cada propietari tria els seus animals i amb un camió -o a peu en alguns casos- els torna cap a casa. Tot i que encara queden ramaders que fan la transhumància a peu, aquests cada cop són menys, i la majoria fan el trasllat amb camió.

La de Llessui és la muntanya més característica per la seva especificitat, però aquesta activitat es desenvolupa en altres indrets de les dos comarques pallareses. A Llessui, els vaquers s'han mostrat satisfets per com han baixat els animals i el vaquer de la muntanya, Albert Baqueró, ha dit que la temporada "ha anat bé". Han estat gairebé quatre mesos els que el vaquer s’ha encarregat de les 1.400 vaques a la muntanya de Llessui.
 

Tria de les ramades de vaques a la muntanya de Llessui. Foto: M. Lluvich / ACN


La muntanya de Llessui també acull durant els mesos d'estiu més de 4.500 ovelles d'una dotzena de ramaders. Aquests ramats s'agrupen a començaments de juliol i és un pastor el que s'encarrega de cuidar la ramada. La tria d'ovelles va tenir lloc el passat dia 30 de setembre. Cal recordar també que enguany les ovelles de Boumort han hagut d'avançar la seva tornada per culpa dels atacs de gossos salvatges.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació