Dimarts, 8 d'octubre de 2024
arqueologia

Reprenen les excavacions al despoblat medieval de Santa Creu de Llagunes vint anys després de la darrera campanya

És el jaciment arqueològic excavat en alçada més gran de Catalunya, a 1.628 metres

Pallars Digital Vilamur | 8 d'octubre de 2024 a les 08:23
Intervenció en un possible habitatge medieval del despoblat | M. Lluvich / ACN
Enguany s'han reprès les excavacions al despoblat de Santa Creu de Llagunes, molt a prop de Vilamur (Soriguera). És un jaciment arqueològic d'un antic poblat medieval emmurallat que va ser abandonat entre els segles XIII i XIV i que es va excavar en diferents campanyes arqueològiques fa uns vint anys.

Els treballs s'han reiniciat en una de les cantonades del despoblat, on les investigacions arqueològiques indiquen que hi hauria un habitatge d'origen medieval. Entre les restes trobades hi ha materials d'origen medieval, del bronze i neolític. És el jaciment arqueològic, declarat Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), excavat en alçada més gran de Catalunya, a 1.628 metres.
 

Els treballs s'han reprès en una de les cantonades del despoblat. Foto: M. Lluvich / ACN


L'arqueòloga directora de l'excavació, Ariadna Vidal, ha explicat que l'objectiu és poder explicar cada fase d'ocupació del poblat i com era el dia a dia a Santa Creu de Llagunes en època medieval.
 
 

Abandonat al segle XIV

Les conclusions de l'excavació d'aquest any encara són preliminars, però sí que han corroborat el segle XIV com a data d'abandonament de poblat. Entre les restes de materials trobats l'arqueòloga destaca fragments d'olles de ceràmica amb decoració, dos fuselloles de ceràmica que servien per filar la llana i punxes neolítiques.

L'objectiu del Parc Natural de l'Alt Pirineu i de l'Ajuntament de Soriguera és fer-hi una intervenció arqueològica cada any per tal de mostrar la relació històrica entre les comunitats humanes del Pirineu i el seu medi físic i natural al llarg del temps. L'excavació d'aquest any va finalitzar el divendres dia 4 d'octubre. De cara a la pròxima campanya es vol localitzar la cisterna d'aigua per poder-la documentar.
 

Una fusellola de ceràmica localitzada al despoblat. Foto: M. Lluvich / ACN


L'assentament representa un dels exemples més ben coneguts del poblament d'època medieval al Pirineu, ja que conserva tot el traçat urbà, amb restes de parets de cases, dels carrerons, del mur de defensa i d'una torre circular, a més de dos fossats defensius oberts a la roca i una petita església, que va ser restaurada després de les excavacions.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació