Dimecres, 9 d'octubre de 2024
habitatge

Sort aprova regular els pisos turístics al municipi

L’ajuntament limitarà a un 20% els habitatges que els grans tenidors podran destinar a aquesta activitat i a dos llicències per propietari amb un mínim de tres anys d'antiguitat al padró

Tomàs Garcia Espot Sort | 9 d'octubre de 2024 a les 11:00
Hi haurà una bonificació del 50% de l'IBI pels pisos que es posin al lloguer residencial | TGE
L'Ajuntament de Sort ha aprovat per unanimitat aquest dimarts regular els pisos turístics al municipi. El consistori ha donat llum verda durant el ple extraordinari a una nova ordenança que limita les llicències d'Habitatges d'Ús Turístic (HUT) a dos per cada propietari, mentre que els grans tenidors només podran destinar a aquesta activitat un 20% dels seus habitatges.

Així mateix, per obtenir una llicència turística, caldrà que el propietari tingui una antiguitat mínima de tres anys al padró i, si es tracta d'una empresa, haurà de tenir la seu fiscal al municipi. L'alcalde de Sort, Baldo Farré, ha assegurat que és "fonamental perquè no pugui venir gent de fora i utilitzar un habitatge per a un ús que no considerem no adequat".

 

D'altra banda, una altra de les limitacions més grans és que el pis turístic haurà d'estar vinculat a una plaça d'aparcament. A més, caldrà comunicar prèviament a l'ajuntament i als veïns quan es vulgui fer ús de la llicència; senyalitzar l'habitatge com a HUT i informar els clients sobre les ordenances municipals (animals de companyia, recollida selectiva, etc.). Mentrestant, la nova norma estipula que pis turístic no podrà funcionar si no hi ha unanimitat entre la comunitat de veïns afectats.
 
 

Penalitzaran els pisos buits

Mentrestant, l'ajuntament ha aprovat també un recàrrec del 50% de l'Impost de Béns Immobles (IBI) als pisos buits. Una mesura que l'Ajuntament de la Pobla de Segur també ha aprovat recentment per incentivar l'habitatge de lloguer. D'altra banda, Sort també ha inclòs una bonificació del 50% de l'IBI per a aquells pisos que es posin al lloguer residencial a través de la Borsa d'Habitatge del Consell Comarcal.

L'alcalde de Sort ha afirmat que aquesta limitació és "un gran pas endavant per al nostre municipi", alhora que celebra que s'ha consensuat amb la resta de grups i amb el Sindicat d'Habitatge del Pallars Sobirà. A més, ha dit que esperen que la norma contribueixi a "fer pedagogia" als municipis colidants perquè apliquin mesures similars.

«És un gran pas endavant per al nostre municipi»
 

Finalment, ha reiterat que aquestes prescripcions "limiten moltíssim els HUT" a Sort. "No ens espanta dir-ho d'aquesta manera, perquè pensem que és el que pertoca; no és una lluita contra el turisme, però sí una petita lluita contra els Habitatges d'Ús Turístic", ha afirmat. "El que fem és fomentar que tots aquells habitatges que fins ara estaven destinats a aquest ús vagin al mercat, augmentant així el parc d'habitatge del municipi", sentencia.
 
 

Consens amb l'oposició

Per la seva banda, els grups de l'oposició també s'han mostrat satisfets amb les mesures aprovades. El regidor d'Endavant per SortDavid Díaz, ha dit que aquesta ordenança era "una prioritat" des que van començar la legislatura, i que havia de complir una sèrie d'objectius, com per exemple respectar el petit propietari i també que fos consensuada.

Des de Gent de poble han celebrat haver contribuït que l'ordenança "fos més restrictiva" que la presentada inicialment. Tanmateix, apunten que eren més ambiciosos, ja que van proposar una bonificació del 95% de l'IBI per aquells pisos que es posessin a la Borsa d'Habitatge del Consell del Sobirà.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació