REDACCIÓ | Sort acollirà a partir del mes de maig una plantació experimental de 25 varietats de vinya recuperades en diferents zones de la comarca, gairebé totes rescatades de l´oblit des de fa més d´un segle, segons publica el diari
Segre.
Les varietats de vinya han estat rescatades durant la passada dècada de finques particulars i antigues vinyes abandonades de diferents punts de la comarca, replicades en vivers de l´Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) i, a partir del pròxim mes de maig, es plantaran en una superfície d´una hectàrea prop del Celler Batlliu.
Durant deu anys, el consell del Sobirà, l´Incavi i el Celler Batlliu comprovaran quines són aptes per elaborar vins que distingeixin la viticultura pirinenca. En aquest període, el consell del Pallars Sobirà, el celler i l´Incavi col·laboraran per determinar quines d´aquestes varietats, supervivents de la plaga de fil·loxera que va arrasar els cultius del Pallars a començaments del segle XX, són aptes per al cultiu i per a l´elaboració de vi.
L´objectiu és recuperar una matèria primera que contribueixi a distingir i dotar d´un caràcter únic la producció vinícola de les comarques pirinenques. El raïm que resulti viable per a la producció vinícola rebrà un nom per incloure´l als catàlegs oficials i es donarà d´alta a la DO Costers del Segre, segons va explicar al mateix diari Guillem Puras, soci del Celler Batlliu.
El president del consell del Pallars Sobirà, Llàtzer Sibís, va explicar que aquesta iniciativa, que va iniciar el seu camí durant el mandat anterior, pretén "dotar d´un valor afegit els vins" de la comarca.
La plantació d´aquestes vinyes arriba en un moment d´apogeu de les plantacions vinícoles en altura, un procediment pel qual han optat cellers de tot el món a la recerca de condicions climàtiques favorables i de protecció per als seus cultius davant del canvi climàtic.
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi