Dilluns, 14 d'octubre de 2024
cel fosc

Sort ja té pràcticament tot l'enllumenat adaptat als estàndards de protecció del cel fosc

L’ajuntament ha efectuat noves actuacions per millorar l’eficiència energètica i rebaixar la contaminació lumínica

Pallars Digital Sort | 14 d'octubre de 2024 a les 12:01
Imatge d'un dels nous fanals instal·lats | Ajuntament de Sort
L'Ajuntament de Sort continua avançant en la substitució de l'enllumenat públic i ja el té tot adaptat als estàndards de protecció del cel fosc. Aquests últims dies han finalitzat les darreres actuacions als carrers del Mig, del Forn, Bonaventura Terrado, plaça Elionor de Pallars i altres petites actuacions puntuals, consistents en la substitució de les lluminàries, i que tenen per objectiu rebaixar la contaminació lumínica dins el municipi.

Amb aquestes actuacions, juntament amb les que ja s'han fet amb anterioritat, el 98% de tot el municipi acabarà donant compliment a la normativa del Punt De Referència de la Qualitat del Cel Nocturn del Parc Natural de l'Alt Pirineu i del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Al mateix temps, l'actuació també millora l’eficiència energètica de l’enllumenat públic municipal, ja que els nous fanals compten amb tecnologia LED. L’equip de govern de l'Ajuntament de Sort celebra, d'aquesta manera, poder donar compliment a una de les promeses electorals i al seu compromís de treballar per l’estalvi energètic dels equipaments públics, fent front a l’emergència climàtica.

Des del 2021 s'han executat diferents fases, com per exemple al nucli urbà de la capital i als 14 nuclis del municipi per un import global de 377.198,30 euros finançats en un 95% per la Generalitat de Catalunya. Les actuacions han consistit, en la seva major part en el canvi de làmpades de sodi de color blanc per làmpades LED de color ambre. Tot plegat, després que l'any 2020 una resolució establís el territori dels cinc municipis de l'entorn del Parc Nacional d'Aigüestortes com a zona de màxima protecció envers la contaminació lumínica.
 
Cal també remarcar que en el marc d’aquestes actuacions s’han il·luminat diferents passos de vianants reforçant així la visibilitat i millorant la seguretat viària.
 

Reserva Starlight de la Unesco

L’any 2018, recordem, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici va obtenir el reconeixement internacional com a Destinació Turística i Reserva Starlight de la Unesco. Una certificació que reconeix els llocs visitables que gaudeixen d’excel·lents qualitats per a la contemplació dels cels estrellats i que, en estar protegits de la contaminació lumínica, són especialment aptes per desenvolupar-hi activitats turístiques basades en aquest recurs natural.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació