Dilluns, 14 d'octubre de 2024
habitatge

El Sindicat d’Habitatge insta la resta d’ajuntaments del Pallars a regular els pisos turístics com ha fet Sort

La capital del Pallars Sobirà limitarà les llicències turístiques a dos per propietari mentre que els grans tenidors només podran destinar el 20% dels habitatges a aquesta activitat

Tomàs Garcia Espot Sort | 14 d'octubre de 2024 a les 11:18
Esterri d'Àneu és el municipi del Pallars que concentra més pisos turístics | ACN
El Sindicat d'Habitatge del Pallars Sobirà ha celebrat l'ordenança aprovada dimarts passat per l'Ajuntament de Sort que regula els pisos turístics al municipi. El consistori limitarà les llicències turístiques a dos per cada propietari, mentre que els grans tenidors només podran destinar el 20% dels seus habitatges a aquesta activitat.

La redacció de la nova ordenança va comptar amb la col·laboració del Sindicat d'Habitatge, que assegura que serà "una eina clau per reduir les llicències d’ús turístic del municipi i perquè hi hagi més habitatge per viure-hi tot l’any".

 
D'altra banda, la nova norma estipula que només podran ser pisos turístics aquells que tinguin associada una plaça d'aparcament. Així mateix, les comunitats de veïns també podran oposar-se a què hi hagi un HUT al seu edifici. Unes normes que els pisos actuals tenen cinc anys per complir si no volen perdre la llicència.
 
En aquest sentit, el sindicat ha instat la resta d'ajuntaments de la comarca a aplicar polítiques similars, sobretot en aquells on la presència de pisos turístics és més elevada. És el cas d'Alt Àneu, Esterri d'Àneu, Espot, Llavorsí i Rialp. Cal recordar, però, que l'Ajuntament de Rialp va ser un dels primers del Pallars en posar un topall als HUT, juntament amb Talarn i la Torre de Capdella.

Tanmateix, i tal com denuncien des del Sindicat d'Habitatge, l'any passat els ajuntaments d'Espot i Rialp van signar l'anomenat manifest de Salou en contra del decret llei del Govern sobre habitatges d'ús turístic. D'altra banda, i segons ha avançat a Pallars Digital l'Ajuntament d'Alt Àneu, el consistori està preparant també una ordenança per regular i limitar els HUT al municipi. 
 
A banda de l'ordenança per limitar els pisos turístics, l'Ajuntament de Sort també va aprovar un recàrrec del 50% de l'Impost de Béns Immobles (IBI) als pisos buits i, d'aquesta manera, intentar incentivar l'habitatge de lloguer. D'altra banda, Sort també ha inclòs una bonificació del 50% de l'IBI per a aquells pisos que es posin al lloguer residencial a través de la Borsa d'Habitatge del Consell Comarcal.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació